Linkuri accesibilitate

România. A cincea zi de proteste (un program compilat de Sabina Fati)


Romania - Bucharest, children protest

Mobilizare fără precedent la București: dimineață marș al copiilor, seara lanț uman în jurul Parlamentului.

Sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 11.00, părinţii sunt aşteptaţi cu copiii în Piaţa Victoriei, pentru un „marş al copiilor”, cu pancarte, baloane, steaguri şi bomboane. „Sâmbătă dimineaţă ne trezim cu cei mici şi facem educaţie pentru democraţie”, este apelul la manifestaţie.

„Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, aşa cum ne-aţi propus, hai să luăm copiii de mână, în braţe, în cărucioare, pe umeri şi să facem cel mai paşnic şi colorat protest!”, se spune pe pagina de Facebook a evenimentului.

De la ora 13.00, oamenii sunt chemaţi la protest în Piaţa Victoriei, de unde la ora 16.00 ar urma să pornească în marş spre Parlament, pentru a face un lanţ uman în jurul clădirii.

Atât sâmbătă, cât şi duminică în Capitală sunt aşteptaţi să protesteze mii de oameni din toată ţara.

Duminică, la „cel mai mare protest împotriva ordonanţelor de urgenţă”, aşa cum este numit pe pagina evenimentului, în faţa Guvernului sunt aşteptaţi manifestanţi din toată ţara, fiind programat ca la ora 20.00 atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe să fie intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu „fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”. Până sâmbătă dimineaţă, aproape 40.000 de oameni îşi anunţaseră prezenţa la eveniment.

Conform mesajelor de pe paginile de Facebook ale evenimentelor pentru proteste, manifestanţii plănuiesc să împartă diverse flyere pentru promovarea protestelor din weekend şi să pună pancarte cu mesaje în geamuri, la propriile case.

Mai multe instituţii, dar şi persoane fizice din Bucureşti vin în sprijinul manifestanţilor, oferind cazare celor care ajung în Capitală din alte judeţe ale ţării.

Pe Facebook a fost creat un grup pentru persoanele din alte judeţe ale ţării care participă la protestele anunţate în aceste zile în Capitală. Pe pagina grupului „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului” pot fi găsite anunţuri cu privire la ofertele de cazare sau chiar şi transport.

„Găzduim, în limita a 4 locuri, pe oricine este din provincie şi intenţionează să participe la protestele din zilele acestea, însă nu are unde sta”, „Casa mea, apartament 3 camere, e şi a voastră (pentru provincie)” şi „Ofer cazare pentru trei persoane, în Bucureşti, pe perioadă nedeterminată, mai exact pâna îi dăm jos”, sunt o parte dintre anunţuri. (SF)

XS
SM
MD
LG