Linkuri accesibilitate

Statele Unite avertizează Israelul în chestiunea implantărilor evreiești în Cisiordania


Construcții israeliene la Maale Adumim în Cisiordania
Construcții israeliene la Maale Adumim în Cisiordania

Noi așezări evreiești în teritorii ocupate sau extinderea celor existente nu ajută procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Un avertisment lansat de administratia Trump, guvernului israelian. Despre ce este vorba? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Administratia de la Washington a avertizat, in termeni diplomatici, Israelul ca noi asezari evreiesti in teritorii ocupate sau extinderea celor existente nu ajuta procesul de pace in Orientul Mijlociu, mentionind insa ca administratia un are nici o pozitie anume, cu privire la chestiunea asezarilor evreiesti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Intr-o declaratie a purtatorului de cuvint, Sean Spicer se arata ca desi administratia Trump nu crede ca asezarile sint un obstacol in calea pacii, contruirea de noi asezari si extinderea celor existente ar putea sa nu ajute la indeplinirea obiectivului. «Dorinta americana de a vedea pace intre israelieni si palestinieni a ramas neschimbata in ultimii 50 de ani » - a spus Spicer, referindu-se la dorinta presedintelui Trump de a vedea partile la masa negocierilor, din nou.

Desi formularea a fost foarte delicata, ea reprezinta o schimbare fata de pozitii anterioare, exprimate de presedinte si cel pe care l-a desemnat ambasador in Israel. Prima conversatie telefonica cu un líder strain a lui Donald Trump, dupa ce a ajuns presedinte a fost cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

La originea declaratiei lui Spicer a fost o stire din Jerusalem Post care arata ca oficialitati din administratia Trump ar fi cerut guvernului israelian sa opreasca activitatile de constructie si extindere. Interventia lui Spicer a fost menita sa nuanteze acea stire si sa-i ofere contextul potrivit. Netanyahu va vizita Washingtonul la 15 februarie si a stat de vorba ieri, telefonic si cu noul secretar de stat american, Rex Tillerson. Surse diplomatice arata ca Trump nu se va grabi nici cu promisa mutare a ambasadei americane, de la Tel Aviv la Ierusalem, care ar inflama considerabil spiritele in regiune.

XS
SM
MD
LG