Linkuri accesibilitate

În România au continuat protestele împotriva guvernului social-democrat și a modului în care marți seară acesta a adoptat, fără nici o consultare, Ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale. Protestatarii consideră că modificările au fost făcute numai pentru a servi interesele politicienilor acuzați de abuz în putere și mai ales pentru a-i permite liderului social-democrat Liviu Dragnea să preia funcția de premier. În acest moment, fiind condamnat penal pentru abuz, Dragnea nu poate ocupa nici un loc în guvern. Potrivit televiziunilor de știri rommânești, peste 80.000 de demonstranți s-au adunat din nou joi seară la București, circa 20.000 la Timișoara și peste 30.000 la Cluj. Au continuat protestele și în multe alte orașe.

Vorbind joi după-amiază la o conferință de presă alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul român Sorin Grindeanu a declarat că nu renunță la Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor Penale, și aceeea de grațiere a unor fapte penale, în ciuda amplelor proteste de stradă și a atenționărilor dure venite din partea Uniunii Europene, a principalelor ambasade occidentale de la București, și a camerelor de comerț româno- germană și româno-americană.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat la o conferință de presă joi, că orice încercare de subminare a activității guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept din România, „prin mijloace mai mult sau mai puțin legale". Social-democrațiii au o majoritatea confortabilă în Parlament și domină guvernul făcut împreună partenerii liberali, ALDE.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a atacat Ordonanța de urgență la Curtea Constituțională și a avertizat guvernul, să nu se atingă de Direcția Națională Anticorupție : „Jos mâinile de pe DNA” a declarat președintele român.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG