Linkuri accesibilitate

Strada și războiul dintre instituții


Protestatar cu un portret „machiat” al lui Liviu Dragnea
Protestatar cu un portret „machiat” al lui Liviu Dragnea

În România continuă protestele împotriva ordonanței guvernului prin care se diluează abuzul în serviciu.

În Piața Victoriei din București s-au adunat din nou în această seară cei care protestează împotriva adoptării de către guvern a dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu, după ce principalul partid de guvernământ a spus astăzi că nu renunță la ordonanțele controversate și că se consideră cu totul îndreptățit să guverneze mai departe.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că guvernul nu renunță la ordonanța de modificare a codurilor penale, ceea ce înseamnă că nu există încă o soluție politică pentru rezolvarea tensiunilor din România. În schimb, conflictului din stradă i se adaugă dezacorduri tot mai evidente între autoturitățile statului. După deturnarea protestului pașnic din fața guvernului în lupte cu jandarmii, antagonismele au devenit și mai evidente. Încă de astă noapte Serviciul Român de Informații a ținut să precizeze că „a transmis în mod operativ” toate „datele și informațiile” cu privire la „intențiile de organizare și deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei”. Ministra de Interne, Carmen Dan, a răspuns astăzi într-o conferință de presă că tot ceea ce au primit forțele de ordine de la SRI au fost niște mesaje telefonice care „nu semnalau riscuri”.

Președintele Klaus Iohannis, care susține cauza protestatarilor de retragere a ordonanței prin care se diluează abuzul în serviciu, a acuzat ministerul de Interne că „nu a gestionat situația” astă noapte și că „felul în care jandarmii au acționat față de grupurile de instigatori” îl „nemulțumește profund”. Mai mult, președintele a precizat că “la ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge" demonstraţia din Piaţa Victoriei”, dar că în loc fie izolate, aceste persoane au fost lăsate libere să se amestece printre demonstranții pașnici. Președintele a reluat, folosind un limbaj politic, mesajul anterior al Serviciului Român de Informații, sugerând că luptele de stradă ar fi fost, dacă nu încurajate, cel puțin lăsate să strice manifestația pașnică.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

SRI și Ministerul de Interne sunt în dezacord, cel puțin în privința acestor ultime întâmplări. Un alt conflict vizibil există între procurorul general, Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Florin Iordache. Nu doar că șeful parchetului s-a opus cu duritate ordonanței pe care a promovat-o ministrul, explicându-i riscurile care decurg de aici, dar astăzi, a cerut încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorului și secretarului de stat, Constantin Sima, căruia ministrul de resort tocmai își delegase atribuțiile pentru următoarea săptămână.

Un război deschis există și între Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, pe care președintele îl consideră „responsabil” pentru ordonanța care a scos lumea în stradă. Dragnea a replicat după ședința de conducere a PSD că guvernul este legitimat de votul majoritar al românilor și că încercările de subminare a activității executivului ar fi o tentativă de subminare a ordinii de drept din România “prin mijloace mai mult sau mai puțin legale”. Liderul social-democraților a mai declarat că deși colegii săi de partid au insistat pentru o contramanifestație, totuși el nu e de acord să scoată un milion de oameni în stradă, pentru a evita ciocnirile. În loc de manifestări, PSD va strânge semnături pentru a arăta încă o dată legitimitatea și popularitatea guvernului.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Se așteaptă ca manifestările să continue și în această seară și zilele următoare, mai cu seamă că guvernul și majoritatea parlamentară nu vor să dea niciun pas înapoi. În ciuda presiunilor mari care s-au făcut asupra PSD, atât din stradă, cât și pe canale diplomatice, iar în ultima vreme chiar din interiorul partidului și executivului, decizia lui Liviu Dragnea este de neclintit în privința menținerii ordonanței de modificare a codurilor penale.

XS
SM
MD
LG