Linkuri accesibilitate

Câteva constatări la un an după instalarea guvernului Pavel Filip


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal la Europa Liberă, în dialog cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Câteva constatări se impun cu prilejul marcării la sfârșitul lunii trecute a unui an de la instalarea în funcție a guvernului în frunte cu Pavel Filip. În primul rând, acest guvern, care are în spate o coaliție majoritară ciudată, reunind câteva grupări de diferite culori, de la liberali la democrați și la foști membri ai Partidului Comuniștilor, a reușit să mențină economia pe linia de plutire, relansând raporturile cu organismele financiare internaționale. În al doilea rând, în pofida tuturor speculațiilor, a menținut cursul strategic determinat de angajamentele Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. În al treilea rând, a reușit să amortizeze valul de nemulțumiri de stradă, organizând niște alegeri prezidențiale directe, calificate drept corecte și în conformitate cu legea.”

Europa Liberă: Dar nu veți nega faptul că, între timp, Partidul Democrat, care este axa actualei guvernări, a pierdut alegerile prezidențiale din anul trecut. Oare această înfrângere nu este cumva și o notă dată guvernului condus de Pavel Filip, democratul Pavel Filip?

Gheorghe Cojocaru: „Este, bineînțeles, o notă dată și guvernului, și coaliției de la putere, în ansamblu, dar a fost, înainte de toate, o reacție la prea marea concentrare a puterii într-un singur pol și la abuzurile comise în ultimii ani sub mandatul guvernelor precedente. Nu este o notă dată personal lui Pavel Filip care încearcă să îndrepte lucrurile acolo unde se poate. Deși deranjează coaliția majoritară, înfrângerea în alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, după cum se vede, o face să fie mai solidară și mult mai atentă la actul guvernării.”

Europa Liberă: Cum credeți, care sunt principalele probleme cu care se va confrunta în continuare cabinetul Filip?

Gheorghe Cojocaru: „Cele de natură economică și socială, protestele angajaților din sfera învățământului preuniversitar fiind un prim semnal de alarmă în acest sens. Problemele economice vor fi cu atât mai presante cu cât anul trecut s-a atestat o descreștere semnificativă a remitențelor, iar economia națională se zbate într-o stare perpetuă de subdezvoltare. În plus, avându-l în coastă pe președintele Igor Dodon, care lansează inițiativă după inițiativă, menite să modifice sistemul politic actual, este evident că anul acesta nu va fi unul liniștit nici în plan politic.”

Europa Liberă: Ce are de făcut guvernarea, guvernul în special, după ce în spațiul public iarăși a fost lansată ideea parlamentarelor anticipate?

Gheorghe Cojocaru: „Este clar că actualul guvern și coaliția majoritară își doresc alegeri parlamentare în termen și nu anticipate, își doresc mai multă liniște pentru a putea contabiliza cât mai multe reușite către data viitoarelor alegeri parlamentare din 2018. Sub acest unghi de vedere, anul 2017 este unul decisiv, când se mai poate face ceva pentru a avea un scor bun în alegeri. Deși, pe de altă parte, se prea poate că pentru unele componente ale arcului majoritar, aflate în cădere masivă de popularitate, timpul rămas să nu le mai poată fi de niciun folos.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG