Linkuri accesibilitate

„Planul PSD e mult mai vast. Cele două ordonanțe în favoarea hoților sunt doar un palid început” (Hotnews.ro)


„Niciodată în Romania nu s-a simțit atâta solidaritate” (Ziare.com)

Toate publicațiile print și on-line scriu și actualizează continuu texte despre criza politică din România. Printre comentariile pe acest subiect, își face totuși loc și articolul lui Iulian Chifu, din Evenimentul zilei, despre reluarea în forță a conflictului din Donbas. Chifu spune că incidentele grave, care încalcă prevederile armistițiului de încetare a focului, sunt parte din testul la care Moscova supune noua administrație de la Washington. Se evaluează reacția lui Donald Trump la un conflict extern major. Zona separatistă a Ucrainei, dar și Siria, precum și punctele de contact dintre trupele americane și cele rusești la Marea Neagră și Marea Baltică ar putea fi folosite ca teritoriu de încercare de Vladimir Putin.

Și Alexandru Gussi afirmă, în analiza publicată în ediția electronică a revistei 22, că Rusia caută să testeze reacția americană. România ar putea furniza material util în cazul în care Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare, va continua măsurile de demolare a instrumentelor juridice anticorupție și astfel va alege să înfrunte și instituțiile Uniunii Europene, și aliatul american.

Reacția diplomaților occidentali acreditați la București e deja fără echivoc, notează Cristian Pantazi pe site-ul Hotnews. Șase ambasade „somează practic guvernul să inverseze acest curs care nu este util”. Pantazi precizează: „Aceste formulări nu au nimic de-a face cu limbajul diplomatic obișnuit. Ele arată o iritare totală în cancelariile străine, inclusiv la Washington (...) Diplomații știu ca un asemenea limbaj arată un drum fără întoarcere: cu acest guvern și cu Dragnea nu se poate discuta”.

Or potrivit Hotnews, planul PSD e mult mai vast. Dan Tapalagă are informații că cele două ordonanțe care modifică Codul Penal în favoarea hoților și corupților sunt doar un palid început. Vor urma „reduceri drastice ale pedepselor în cazul infracțiunilor de luare, dare de mită și trafic de influență, eliminarea unor procurori șefi prin comasarea DIICOT cu DNA, scoaterea procurorilor din rândul magistraților și, în fine, unificarea serviciilor secrete pentru a prelua controlul și asupra lor”.

„Au existat proteste majore în ultimii ani în România, Dar niciodată, în niciun caz, în Romania nu s-a simțit atâta solidaritate”, scrie Iulian Leca pe site-ul ziare.com.

Nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, dar indiferent de cum se va soluționa criza, un mare rău a fost deja făcut, Petre Bădică în România liberă: a fost „aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. (...)oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat. La alegerile viitoare, probabil rata de participare va fi și mai mică”.

În această ofensivă riscantă în care s-a angajat coaliția de guvernare rămâne totuși o ciudățenie. O semnalează Andreea Pora în revista 22: de ce ordonanțele, menite să închidă instantaneu mii de dosare, să scoată din închisoare foști demnitari și să împiedice condamnarea altora, au lăsat portița intrării în vigoare doar după 10 zile? „Este o simplă scăpare sau un sabotaj din interior, cineva care a modificat Ordonanța pe ultima sută de metri, poate chiar pe drum spre Monitorul Oficial”?

XS
SM
MD
LG