Linkuri accesibilitate

România. Cine vrea să compromită protestele? (Video)


Protestul de miercuri seara din fața guvernului s-a întrerupt brusc din cauza altercațiilor dintre jandarmi și galeriile de fotbal.

Circa 100.000 de de persoane au venit în Piața Victoriei, conform datelor Jandarmeriei, citate de Agerpres.

La început o parte dintre băieții din galerii au stat chiar în primul rând, în fața cordonului forțelor de ordine, care proteja curtea guvernului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Erau în mod evident diferiți față de ceilalți oameni veniți la protest: aveau fața acoperită aproape în totaliltate cu eșarfe, fulare sau cagule, strigau mai tare și mai insistent, aveau alte sloganuri, bine țintite, dar vulgare.

În jurul orei 22.30, unul dintre aceștia a aruncat cu o petardă în mijlocul mulțimii. Apoi au fost folosite și cocteiluri Molotov.

Este vorba despre galeriile echipelor Dinamo și Rapid, care se întorceau de la un meci de handbal din apropiere. Fiecare galerie are între 300 și 350 de membri, după cum scrie Hotnews, dar nu se știe exact câți ultrași au fost prezenți la protest.

Carmen Negoiță, fosta soție a patronului clubului Dinamo a scris pe Facebook în urmă cu o zi că „frații Negoița au strâns galeria echipei de fotbal Dinamo la Ring Grand Hotel (aflat în proprietate familiei Negoiță) și i-au adus cu autobuzele la protest.

Frații Negoiță sunt membri PSD cu dosare penale. Unul dintre ei e primarul sectorului 3. Această ipoteză nu a fost, încă, dovedită.

Dar prin altercațiile dintre oamenii galeriilor și jandarmi, ar putea să compromită protestul pașnic și legalist al celor care au ieșit în ultimele două săptămâni în stradă pentru susținerea justiției și a statului de drept.

Mai mulți jandarmi și manifestanți au fost răniți în urma luptelor de stradă, iar 20 de persoane au fost reținute. Pentru a justifica dezordinea creată și întârzierea jandarmilor în rezolvarea situației, ministra de interne, Carmen Dan a spus la România TV că nu a primit niciun fel de informări prealabile despre faptul că ar urma să aibă loc provocări.

La ora 1 noaptea, SRI i-a răspuns ministrei, că „datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ instituțiilor legal abilitate, [ca acestea] să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”.

Altfel spus, SRI acuză Ministerul de interne că nu a făcut nimic să împiedice violențele din fața guvernului cu toate că fusese prevenit în acest sens.

Agențiile de presă estimează la 200.000 de oameni totalul celor care au protestat în mai multe orașe din România în noaptea de miercrui spre joi.

La Timişoara au ieşit în stradă aproximativ 30.000 de oameni, la Cluj peste 25.000, la Sibiu peste 23.000, la Iaşi aproximativ 15.000.

Protestele au loc împotriva guvernului care a adoptat marți noaptea, pe furiș, o ordonanță de urgență care schimbă Codurile penale, prin abolirea abuzului în serviciu.

În paralel cu manifestațiile de stradă, șase state partenere cu România (Statele Unite, Franţa, Germania, Olanda, Belgia si Canada) au transmis guvernului de la București „îngrijorarea [lor] profundă” în legătură cu ordonanța adoptat marți noaptea, despre care au spus precizează că „a subminat lupta anticorupție din ultimii zece ani" și „riscă să deterioreze poziția internațională a României".

XS
SM
MD
LG