Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Viziunea noastră este foarte clară, să aducem în instituţiile de stat oameni oneşti ...” (Video)


Maia Sandu: „Viziunea noastră este foarte clară, să scoatem de la putere toţi hoţii şi corupţii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:30 0:00

Maia Sandu: „Viziunea noastră este foarte clară, să scoatem de la putere toţi hoţii şi corupţii”

Un interviu cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupţiei care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor, a declarat intr-un interviu cu Europa liberă , Maia Sandu, lidera PAS.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Sandu, sunt mai multe reacţii şi chiar uneori reproşuri despre lipsa unei viziuni pe termen mediu, pe termen lung. Aveţi o explicaţie? Aveţi un răspuns?

Maia Sandu
Maia Sandu

Maia Sandu: „E ciudat că această acuzaţie vine din partea celor care, fiind la putere de mai mult timp, nu au reuşit să facă nimic. Ei voi spune că această ţară nu a dus lipsă de idei bune şi de politici bune. În Republica Moldova noi am dus lipsă de oameni politici, de guvernanţi, mai bine zis, care să fie oneşti, cărora să le pese mai mult de interesul cetăţenilor decât de interesul propriu şi care să fie consecvenţi. De aceasta am ajuns noi aici, nu pentru că nu au existat viziuni şi pentru că nu au existat politici corecte. Viziunea noastră este foarte clară – să scoatem de la putere toţi hoţii şi corupţii, să aducem în instituţiile de stat oameni oneşti şi să începem să dezbatem fiecare problemă în parte.”

Europa Liberă: Aceasta trebuie să o faceţi pe cale democratică.

Maia Sandu: „Corect. Aşa cum am făcut la Educaţie. La Educaţie am venit, am discutat mai multe lucruri şi, în momentul în care am ajuns la un consens, am început să promovăm reforme. Aceasta trebuie să se întâmple pe fiecare dimensiune. Or, Partidul Democrat, care tot lansează asemenea acuzaţii, a avut în subordine ministere, cel puţin, începând din anul 2009. Şi nu vedem niciun domeniu care să fi fost reformat sau măcar să fi fost iniţiată o reformă care să fie apreciată de cetăţeni.”

Europa Liberă: Dar unde s-ar fi putut?

Maia Sandu: „Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.”

Europa Liberă: Au făcut reforma pensiei.

Maia Sandu: „Această reformă aprobată, nu este făcută încă, pe ultima sută de metri, în cadrul unui proces extrem de netransparent, nişte lucruri care nu sunt clare, până la urmă, nu putem să vorbim că aceasta este o reformă. Reforma înseamnă mult mai multe lucruri. Acolo avem asistenţă socială care trebuie schimbată din talpă. Asigurările sociale şi, cum am zis, reforma a fost foarte opacă şi va fi în detrimentul unor cetăţeni. Nu este asigurată sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale prin această reformă. Şi putem să luăm aşa fiecare minister în parte, o parte dintre ele, începând din 2009 şi altele acum un an, vedem vreo viziune din partea lor? Nu. Singura lor viziune este să acapareze instituţiile statului şi să extragă beneficii personale.”

În studioul Europei Libere
În studioul Europei Libere

Europa Liberă: Este o foaie de parcurs şi guvernarea zice că a îndeplinit-o aproape sută la sută, pentru că, dacă nu ar fi onorat, nu venea asistenţa din partea partenerilor externi.

Maia Sandu: „Din păcate, partenerii externi au o problemă, atunci când încearcă să măsoare implementarea unor legi, pentru că e foarte greu să măsori implementarea unor legi. E mai uşor să formulezi condiţii în raport cu adoptarea unor documente. Şi la adoptarea documentelor, Partidul Democrat este destul de eficient, ei adoptă noaptea politici, documente de politici.”

Europa Liberă: Dar donatorii, oricum, cunosc la justa valoare ceea ce se întâmplă aici, realitatea, o stăpânesc.

Maia Sandu: „Donatorii aveau un angajament, să deburseze banii dacă se adoptă A, B, C, D. Şi anumite documente s-au adoptat. Acum putem să judecăm despre rezultatele reale ale acestor reforme. De exemplu, Legea Procuraturii, da, textul legii este unul destul de bun. În realitate adoptarea acestei legi vine să îmbunătăţească lupta împotriva corupţiei? Nu. Şi sper că sunteţi de acord cu mine. Ştiu că cetăţenii sunt de acord, pentru că chiar şi acum a venit cineva care s-a plâns pe faptul că a depus o plângere împotriva primarului, care a comis un act de corupţie în localitate şi nu a primit niciun răspuns de la Procuratură. Dar exemple din acestea avem foarte multe.

Reforma justiţiei... Deci, pe fiecare subiect în parte putem să analizăm care sunt rezultatele reale ale acestor reforme. Din cauza politicii de cadre deficiente, şi aici mă refer la faptul că Partidul Democrat în continuare promovează în funcţii importante oameni cu probleme de integritate, oameni care nu pot avea independenţă să aplice legea aşa cum scrie, ci fac lucruri care li se spun la partid, atâta timp nicio reformă nu va avea efectele scontate.”

Europa Liberă: Domnul Dodon urmează să efectueze, în calitate de şef de stat, o vizită la Bruxelles. Dumneavoastră tocmai v-aţi întors de acolo. Cum se va stabili pe viitor relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles, din moment ce în fruntea ţării există un politician cu viziuni de stânga numit pro-rus, iar pe de altă parte, guvernarea insistă pe ideea că este una pro-occidentală, ce se va întâmpla în cooperarea moldo-comunitară?

Maia Sandu: „Relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău este una proastă și a fost şi până la venirea lui Dodon la Preşedinţie. Evident că venirea lui Dodon nu are cum să îmbunătăţească această relaţie, dimpotrivă. Dar şi până la aceste alegeri pentru cei de la Bruxelles era clar că această guvernare mimează reformele, că nu este angajată în procesul de combatere a corupţiei. Evident că acum au apărut şi aceste declaraţii pro-Kremlin, care sunt scandaloase şi supărătoare. Şi, cel puţin, membrii Parlamentului [European] cu care ne-am întâlnit, pentru aceşti oameni este clar jocul de la Chişinău, pe de o parte, o forţă coruptă, dar care pretinde că este pro-europeană şi promite să apere cursul european de dezvoltare a ţării, pe de altă parte, Dodon care este pro-Kremlin şi care reuşeşte să facă jocul ambilor, şi al lui Putin, şi al lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Şi ce urmează în continuare? Care e rolul opoziţiei extraparlamentare pe care o reprezentaţi şi dumneavoastră?

Maia Sandu: „Opoziţia extraparlamentară trebuie, în primul rând, să demaşte acest joc şi toate acţiunile anticetăţeneşti atât ale lui Dodon, cât şi ale lui Plahotniuc şi trebuie să se consolideze, pentru ca să poată să răstoarne această guvernare duală la următoarele alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Dacă Bruxellesul va continua să ofere asistenţă, inclusiv alţi donatori, s-ar putea să se îmbunătăţească actul guvernării şi cetăţenii să-şi schimbe percepţia despre clasa politică, despre elitele politice, despre cei care guvernează?

Maia Sandu: „Nicidecum. Pentru că asistenţa financiară, care vine din partea Occidentului, este minimă, pentru a menţine cât de cât funcţionarea acestui stat ca să nu cedeze. Iar pentru cetăţeni contează calitatea vieţii lor şi nu sumele care intră în bugetul de stat.”

Europa Liberă: Ce veţi face în continuare dumneavoastră? Spiritul protestatar a fost înăbuşit? Mai e cazul să scoateţi lumea în stradă? Când ar merita să scoateţi lumea în stradă?

Maia Sandu: „Noi lucrăm pentru a consolida partidul. Nu excludem că la un moment vom recurge la ajutorul cetăţenilor pentru a protesta împotriva unor sau altor acţiuni. Am văzut că guvernul încearcă mai multe lucruri pe care noi le găsim foarte toxice. Şi vorbesc aici despre iniţiativa de schimbare a sistemului electoral. Dacă se ajunge acolo, ne vom adresa cetăţenilor. Între timp, e important să informăm despre riscurile unui nou sistem electoral pe care Partidul Democrat ar vrea să-l promoveze.”

Europa Liberă: Ar dăuna acest sistem mixt electoral, uninominal? Pentru că, atunci când discuţi cu oamenii simpli, ei chiar ar dori să-şi cunoască reprezentantul lor din forul legislativ şi ar vrea mai mult ca această slugă a poporului să se afle în teritoriu, să cunoască necazurile cetăţenilor.

Maia Sandu: „Înţeleg că oamenii ar putea fi duşi în eroare de aceste lucruri. Dar cel mai simplu putem explica pericolele acestui sistem, dacă analizăm experienţa Adunării Populare din Găgăuzia. Atât în cadrul Adunării Populare precedente, cât şi după alegerile din această toamnă, Partidul Democrat nu a avut niciun mandat în Adunarea Populară. La câteva săptămâni după alegeri Partidul Democrat a obţinut majoritatea. Exact acelaşi lucru se urmăreşte şi aici.

E foarte clar pentru Partidul Democrat că, dacă se păstrează sistemul actual electoral, nu are şanse să ia un scor bun şi, mai ales, un scor care să-i permită să controleze majoritatea parlamentară după alegeri. De aceea, ei vor încerca să vină cu un sistem care, în pofida faptului că oamenii nu i-ar vota, ar folosi aceleaşi pârghii – intimidarea, dosarele penale, banii – pentru a determina un număr cât mai mare de deputaţi să se subordoneze intereselor lor.”

Europa Liberă: Cine e adevăratul stăpân astăzi în Republica Moldova: Igor Dodon, care a câştigat alegerile prezidenţiale prin vot popular, sau Vladimir Plahotniuc, care a ajuns în fruntea democraţilor şi care e în continuare coordonatorul coaliţiei majoritare din Parlament?

Maia Sandu: „Igor Dodon şi-ar dori foarte mult să fie el împăratul. Cred că, dacă ar exista o funcţie de împăratul lumii, Igor Dodon şi-ar trimite CV-ul şi acolo. Dar pentru moment Plahotniuc deţine mai multă putere şi acest lucru este foarte clar, de vreme ce o mare parte a instituţiilor statului, dacă nu chiar toate, sunt subordonate lui Plahotniuc. Dar această relaţie pe care o împărtăşesc Dodon şi Plahotniuc îi permite şi lui Dodon să se înfrupte din putere.”

Europa Liberă: La un moment dat, unul din doi ar trebui să rămână învingător.

Maia Sandu: „Vom vedea care vor fi rezultatele acestei lupte. Cel mai bine pentru noi ar fi să nu dureze prea mult această luptă, să scăpăm de ambii cât mai curând posibil. Evident că Dodon se simte umilit de faptul că este controlat de către Plahotniuc şi va încerca să reducă acest control pe care Plahotniuc îl are asupra lui. Întrebarea este în ce măsură Kremlinul va dori să-l ajute.”

Europa Liberă: Relaţia moldo-rusă se va îmbunătăţi? Şi care va fi preţul pe care îl va plăti Republica Moldova, eventual, pentru o dezgheţare a cooperării moldo-ruse?

Maia Sandu: „La suprafaţă această relaţie ar putea să se îmbunătăţească, dar costurile pentru noi vor fi mult mai mari decât beneficiile. Cunoaştem care sunt interesele Kremlinului în regiune şi nu ne facem iluzii.”

Europa Liberă: Prin regiunea transnistreană ar putea să „forţeze” cumva această cooperare Kremlinul dintre Moscova şi Chişinău?

Maia Sandu: „Federalizarea este unul dintre punctele pe care le promovează Kremlinul. Eu sunt sigură că noi nu vom admite acest lucru. Şi mă refer aici la cetăţenii Republicii Moldova, nu la cei care ne guvernează, aceştia sunt gata să ne vândă destul de ieftin. Dar, evident, raioanele din stânga Nistrului sunt un instrument de influenţă a Kremlinului şi Kremlinul îşi doreşte ca acest instrument să devină mai puternic. Respectiv, federalizarea le-ar permite să-şi atingă acest obiectiv.”

Europa Liberă: Ce s-ar fi putut întâmpla în această perioadă, dacă Maia Sandu ar fi fost în fruntea Moldovei în calitate de preşedintă?

Maia Sandu: „Lucrurile ar fi fost altfel. Evident, preşedintele, oricum, nu ar fi reuşit foarte multe schimbări peste noapte, dar în cazul meu, ar fi existat mai mult sprijin din partea Uniunii Europene în această luptă cu sistemul corupt al lui Plahotniuc. În cazul lui Dodon, el nu poate să conteze pe acest sprijin.”

Europa Liberă: Şi ce previziuni faceţi în continuare pentru acest an 2017?

Maia Sandu: „Va fi un an nu calm. Spun aceasta nu doar din cauza lucrurilor care se pot întâmpla în Republica Moldova. Vedem ce se întâmplă în lume, vedem ce se întâmplă în regiune, este extrem de îngrijorător ce se întâmplă în România. Pentru noi lupta împotriva corupţiei în România a fost întotdeauna un exemplu şi un motiv de încurajare. Şi ne dorim foarte mult ca să nu existe derapaje în acest sens.

Dar în Republica Moldova ne putem aştepta la orice, inclusiv la alegeri parlamentare anticipate, ne putem aştepta la promovarea din partea acestei guvernări a unor legi care sunt împotriva noastră şi care ar putea să aibă efecte nefaste enorme. Şi de aceea trebuie să fim gata pentru orice, să ne mobilizăm, să opunem rezistenţă, să fim uniţi, să nu ne lăsăm descurajaţi. Pentru că doar împreună vom putea să ducem această luptă până la sfârşit şi să scăpăm de aceste două forţe negative pentru ţară.”

XS
SM
MD
LG