Linkuri accesibilitate

„Adoptarea legilor pentru favorizarea infractorilor este un gest dictatorial, care aruncă România în bezna ceaușistă” (Republica.ro)


La Chișinău, noua sesiune parlamentară ar putea produce „un cutremur politic” (Tribuna.md)

Atenția presei s-a îndreptat în seara zilei de marți, dar și pe parcursul nopții în direcția protestelor din România. Jurnalistul și comentatorul român Cristian Tudor Popescu scrie, într-un editorial pe republica.ro, că România s-a întors în decembrie 1989. După ce Guvernul a adoptat marți seara ordonanțele privind grațierea și modificările Codului Penal, care-i scapă inclusiv pe unii politicieni de urmărire penală, puterea politică PSD-ALDE instalată prin vot a declarat război civil altei puteri independente din stat, Justiția, notează autorul. După părerea jurnalistului, „adoptarea legilor pentru favorizarea infractorilor este un gest dictatorial, totalitar, care aruncă România, după 27 de ani, în bezna ceaușistă”.

Comentatorul politic Igor Volnițchi, într-un articol publicat pe tribuna.md, anticipează „un cutremur politic” pentru noua sesiune parlamentară, care urmează să înceapă în aceste zile. Unul dintre scenariile prezise, presupune o aderare la fracțiunea Partidului Democrat a celor 14 deputați ex-comuniști. Potrivit scenariului, PD va avea cea mai mare fracțiune parlamentară, cu un număr destul de deputați ca să inițieze chiar și proiecte de modificare a Constituției. O altă ipoteză ar presupune ca mai mulți deputați, alături de democrați, să creeze o majoritate fără liberali, lăsându-i pe cei din urmă în opoziție. Igor Volnițchi subliniază că „plecările unor deputaţi din fracţiunile lor ar avea drept scop nu atât consolidarea actualei majorităţi parlamentare cât crearea unei majorităţi ce ar susţine modificarea sistemului electoral prin trecerea la un sistem mixt sau la un sistem uninominal”. Asta în contextul în care, potrivit analistului, „în actuala configuraţie a Parlamentului, modificarea sistemului electoral nu are nici o şansă, căci PCRM, PSRM şi (cel mai probabil) PL şi PLDM ar vota împotrivă”, mai scrie Igor Volnițchi.

Refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretul de zi de doliu, în memoria maestrului Ion Ungureanu, a fost comentat de columnistul portalului deschide.md Alexandru Vakulovski. După părerea lui, „acest fapt înseamnă necinstirea memoriei maestrului Ion Ungureanu, dar şi o batjocură faţă de toţi basarabenii. Moldova e în doliu, dar are un preşedinte nesimţit”, concluzionează autorul. Și jurnalistul TVR Moldova Vasile Munteanu a scris într-o postare pe rețelele de socializare, că „refuzul președintelui este descalificant. Nu doctrina partidului trebuie să vă fie cartea de căpătâi, dar bunul simț, etica morală și demnitatea”, a mai adăugat jurnalistul. La același subiect, publicația online moldnova.eu îl citează pe scriitorul Vladimir Beșleagă care spune că „regretatul Ion Ungureanu a fost și rămâne un simbol al renașterii noastre naționale și al românismului pe când gestul lui Dodon era de așteptat, mai ales după ce a declarat în campania sa electorală că va lupta pentru a distruge unionismul și românismul”, mai spune Vladimir Beșleagă.

Și editorialistul ziarului Timpul Dan Nicu și-a îndreptat atenția către președintele Igor Dodon, mai exact către acțiunile președintelui din ultima perioadă. „Firul roşu care trece prin toate acţiunile lui Igor Dodon în aceste două luni de când este preşedinte, se numeşte sabotaj. El este mai mult decât un provocator, mult mai mult decât un „lider politic pro-rus”. El este un trădător de Patrie şi acţionează, ca şef al statului, împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova, fapte probate deja prin declaraţiile sale”. Dan Nicu mai scrie în editorialul publicat în ziarul Timpul, că „scopul lui Igor Dodon este să provoace o criză politică soldată cu confruntări civile de proporţii între tabere adverse, care să arunce situaţia în aer, permiţându-i să recurgă la măsuri de forţă şi să-şi atingă, într-un final, scopul. Acela de a controla politic Republica Moldova”, mai adaugă editorialistul.

Ambasadorul ucrainean în Republica Moldova a anunțat că Kievul lucrează la un plan de rezolvare a conflictului transnistrean, potrivit Radio Chișinău. Sursa îl citează și pe comentatorul Vlad Țurcanu care a sugerat „că în prezent nu este cea mai bună perioadă pentru rezolvarea conflictului din estul republicii, având în vedere că Statele Unite încă nu și-a profilat poziția pentru conflictele înghețate”. Totodată, comentatorul Vlad Țurcanu a vorbit pentru Radio Chișinău și despre încăpățânarea Tiraspolului care, susținut de Moscova, indiferent de solicitările Kievului, Chișinăului sau OSCE-ului, a optat doar pentru alipirea la Rusia, fără a ceda însă nimic.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG