Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00
Link direct

„Pe Sănătate INFO aflați că Institutul pentru Drepturile Omului a preluat cauza penală care se află acum la etapa urmăririi penale în cazul decesului copilului familiei Nițî. Despre acest caz am relatat în cadrul festivalului drepturilor omului, organizat în luna decembrie de IDOM. Olesea Doronceanu, avocat în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului, a confirmat pentru Sănătate INFO că a preluat recent cazul acestei familii. Primul lucru pe care urmează să-l facă avocata este să conteste ordonanța de clasare a cauzei penale, emisă de Procuratura Orhei, fără ca să anunțe familia despre acest lucru.

Ministerul Sănătății a anulat recent un ordin care limita accesul la asistență medicală pentru gravidele care au virusul HIV. Acest lucru înseamnă că acum femeile își pot alege liber maternitatea unde vor naște, fără să mai fie discriminate. Ordinul discriminatoriu a fost semnat în 2004 și prevedea că doar două instituții medicale din întreaga țară sunt eligibile să acorde asistență medicală femeilor cu HIV care urmează să nască. Este vorba de Institutul Mamei și Copilului și Centrul perinatal de nivelul II din Municipiul Bălți, care erau calificate drept „centre specializate”.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va cumpăra medicamente vitale și produse medicale pentru pacienții din Moldova, în 2017. Organizația a semnat cu Ministerul Sănătății un acord în acest sens. Potrivit acordului, PNUD va cumpăra medicamente și produse medicale conform programelor naționale în domeniul sănătății, inclusiv în cadrul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală.

Tot pe Sănătate INFO aflați că în Moldova, doar 18 la sută dintre viitorii tătici asistă la nașterea bebelușilor. Restul evită să facă acest lucru, chiar dacă specialiștii afirmă că sprijinul lor moral este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a familiei. Este curios că pe de o parte acestui gest se împotrivesc în primul rând femeile, spun autorii unui raport care analizează situația populației în Moldova. Din varii motive. Pe de altă parte, în Moldova nu este promovată această practică.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG