Linkuri accesibilitate

Administrația Trump: săptămîna a doua


Președintele Donald Trump la Casa Albă
Președintele Donald Trump la Casa Albă

Manifestanți și critici susțin că măsurile de securitate nu pot justifica abdicarea de la criterii, valori și poziții pentru care America este admirată în lume.

Parcursul politic american continua cu asperitati si semne de intrebare. Cum a debutat cea de-a doua saptamina a lui Donald Trump la Casa Alba? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Sub semnul celei dintîi, mai ales al ordinului executiv care a impus restrictii de imigratie si calatorie celor proveniti din sapte tari, cu majoritate musulmana din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. Exista mai multe planuri ale discutiei si si mai multe perspective. Dupa cum ascultatorii nostri stiu de-acum, masura luata de administratia Trump a generat critici si manifestatii de protest, multe la aeroporturi din Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Argumentul principal al excutivului este ca alegarile au consecinte si masurile speciale de securitate, anuntate de presedinte au facut parte din retorica sa de campanie, in virtutea careia a fost ales. Colaboratori ai lui Trump spun ca este o masura temporara – 90 de zile – si ca vizeaza doar cetateni ai unor tari din regiune, nu toti musulmanii si din aceasta perspectiva nu poate fi considerata persecutie impotriva unei religii. In plus – spun ei – interdictiile de calatorie vizeaza tari care, chiar daca nu au dat teroristi, care sa fi facut victime americane, in trecutul recent, au fost considerate principale focare de activitate si pregatire terorista.

Măsura a fost ajustata fata de variantele ei initiale, acum neincluzind rezidenti permanenti in Statele Unite, asa cum fusese cazul initial. Administratia Trump mai sustine ca astfel de restrictii au mai existat si in timpul administratiei Obama, în cazul celor de provenienta irakiană, ceea ce nu este adevarat, in cazul respectiv a fost vorba despre incetinirea acordarii de vize, pe fondul revizuirii masurilor de securitate, nu de o interdictie.

Criticile impotriva masurilor merg de la cele cu conotatii juridice – unele dintre ele fiind blocate prin ordin judecatoresc – pina la cele care tin de valorile americane si rolul Statelor Unite in lume. Manifestanti si critici sustin ca masurile de securitate nu pot justifica abdicarea de la criterii, valori si pozitii pentru care America este admirata in lume, intre care si toleranta religioasa si deschiderea fata de imigranti. In plus, ei argumenteaza ca masurile de securitate care sint in vigoare au reusit sa preintimpine atacuri majore in Statele Unite, probabilitatea ca americani sa sufere de pe urma unor atentate fiind extrem de redusa, prin comparatie cu situatia din Europa, unde refugiati patrund fara sa existe posibiltitatea unor verificari riguroase.

Intrebarea care se pune este daca manifestatiile de protest care au debutat acum se vor constitui intr-o miscare cu accente politice, asa cum a fost cazul cu Tea Party, care s-a materializat mai mult sau mai putin direct in alegerea lui Donald Trump, presedinte al Statelor Unite. Mai este avuta in vedere si rezistenta institutiilor americane.

Membrii in Congres – inclusiv republicani – au criticat masurile, altii insa nu au facut-o. Pe fondul acestei controverse, presedintele Trump a revocat din functie pe ministrul interimar al justitiei, in asteptarea celui numit de el, senatorul Jeff Sessions. Dupa ce diplomati americani au exprimat rezerve, printr-un canal intern de comunicare de la Departamentul de Stat, informatia ajungind insa in presa, reactia a fost sa colaboreze sau să se dea la o parte. Urmeaza numirea candidatului presedintelui Trump pentru Curtea Suprema.

XS
SM
MD
LG