Linkuri accesibilitate

Bulgaria: noul guvern interimar sub semnul continuității


Rumen Radev la o conferință de presă la Sofia
Rumen Radev la o conferință de presă la Sofia

Principala sarcină este de a pregăti alegerile anticipate de la 26 martie.

Noul guvern bulgar numit de președintele Rumen Radev și-a început activitatea cu principala sarcină de a pregăti alegerile anticipate de la 26 martie. Componența sa a fost acceptată de liderii principalelor două partide: GHERB și PSB.

Președintele Rumen Radev a prezentat în finele săptămânii trecute lista miniștrilor din care majoritatea sunt experți cunoscuți în sectoarele respective. Spre surprinderea foștilor comuniști predomină foști adjuncți de miniștri din ultimele guverne de centru-dreapta.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Primul ministru Ognian Gherdjikov, profesor de drept la Universitatea de stat „Kliment Ohridski” a fost speaker al Parlamentului în perioada guvernării ex-regelui Simeon de Saxa Coburg Gotha. Este considerat un adept al dialogului politic civilizat.

Noul ministru de externe va fi ambasadorul bulgar la Berlin, Radi Naidenov, un semn pentru continuitatea cursului european. Ministrul de finanțe Kiril Ananiev a fost fără întrerupere adjunct de ministru în ultimii 20 de ani.

Cu un singur socialist în componența sa, guvernul interimar nu poate fi considerat un guvern al partidului care a lansat candidatura ex-generalului Radev la președinție. Din acest motiv unii lideri socialiști din eșalonul doi au adresat critici noului președinte, avertizând că primele sale decizii avantajează partidul lui Borisov GHERB și asigură continuitatea unor politici economice și sociale greșite.

Radev a declarat că principala sarcină a guvernului constă în organizarea unor alegeri corecte, asigurarea stabilității interne și pregătirea președinției bulgare a Uniunii europene în prima jumătate a anului viitor.

El a adresat un apel miniștrilor să nu cedeze presiunilor pe linie de partid. Radev a mai cerut revizuirea atentă a activității guvernului Borisov. Procuratura va fi sesizată pentru cazurile de corupție constatate. Vor putea fi anulate unele achiziții publice lansate în ultimele săptămâni ale guvernării precedente.

Radev însă a adăugat că guvernul său nu va subestima realizările predecesorilor și nu va duce o politică revanșardă. Greșelile însă vor fi reparate.

Premierul interimar a declarat la rândul său că va încerca să pună capăt comerțului cu voturi practicat de mai multe partide în ultimii 20 de ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG