Linkuri accesibilitate

Bucureștiul a primit deja un avertisment prin harta „Moldovei Mari”, cu care s-a ales Igor Dodon de la Moscova (Dorin Popescu/Contributors.ro)


Marea sfidare. E prea mult! (Gabriel Liiceanu/Contributors.ro).

Pe site-ul Contributors.ro, un articol semnat Dorin Popescu se ocupă de semnificația vizitelor la Budapesta pe care le vor face curând, la distanță de numai câteva zile unul de altul, președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. „Practic, scrie comentatorul, Budapesta devine podul de mesaje dintre Moscova și Washington, celebrul pod pe care George W. Bush, ambetat de curcubeele Bucureștiului, credea cândva că îl pot construi românii. Diplomația românească trebuie să se întrebe în mod cinstit de ce astfel de vizite nu se produc la București”. „Este aproape evident că Budapesta va fi locul originar al unui nou proces de delimitare a sferelor de influență între marii actori globali. Ceea ce se va discuta acolo [...] va interesa în cel mai înalt grad viitorul României. Pentru că România nu numai că lipsește din peisajul întâlnirilor care contează, dar chiar poate deveni victimă directă a unor jocuri diplomatice (geopolitice) ostile”. Dorin Popescu crede că Bucureștiul a primit deja un avertisment prin harta „Moldovei Mari”, cu care s-a ales Igor Dodon de la Moscova. Până acum, Rusia se mulțumea să evoce periodic nu se știe ce ”tensiuni interetnice” din Transilvania. De acum încolo însă, se va discuta intens și despre problema regiunii Moldova dintre granițele României.

Duminică seară s-a protestat în 22 de orașe din România împotriva proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și amnistia.

Peste 40.000 de oameni la București, aproape 100.000 în toată țara. Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro, caută indicii că tabăra social-democraților nu e chiar așa de unită cum pare. El nu exclude varianta ca premierul Sorin Grindeanu, foarte puțin vocal până acum, să se fi trezit și să nu vrea să-și riște propriul viitor politic de dragul lui liderului său de partid, Liviu Dragnea. Se zvonește că și alții dintre fruntașii PSD privesc cu îndoială bătălia lui Dragnea în favoarea demnitarilor „pușcăriabili” pentru corupție.

Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) consideră ziua de duminică un punct de inflexiune pentru societatea românească. Oamenii au manifestat în perfectă ordine și de data asta nu au mai făcut-o sub imperiul vreunei emoții (cum au fost tăierile de salarii în 2010 sau incendiul de la Colectiv din 2015), ci „în apărarea legii, a statului de drept și a justiției”. „În mod normal, scrie jurnalista, în fața unei asemenea manifestări de forță și maturitate a societății politicul ar trebui să se teamă. [...] Nu de violență si mineriade [...] Ci (exact) de maturizarea și radicalizarea societății românești”.

Gabriel Liiceanu și-a anunțat cu ore bune înainte intenția de a participa la mitingul de la București. Textul publicat peContributors.ro și intitulat Marea sfidare. E prea mult! constată căDragnea și oamenii lui [...] par să nu-nțeleagă (...)că societatea română a ajuns din nou la un punct de fierbere la care, în curând, nu puțini vor fi dispuși să moară în picioare”.

Cornel Nistorescu contraatacă în ediția de azi a ziarului Cotidianul, sub un titlu parafrază: „Prea mult, domnule Liiceanu!”. Teza lui Nistorescu este că s-a reconfigurat „toată trupa de comando a lui Traian Băsescu”. Se dau și nume și lideri de opinie care ar fi trecut în bloc „de partea lui Klaus Iohannis” și împotriva PSD.

XS
SM
MD
LG