Linkuri accesibilitate

Mariza


Am văzut-o la Praga în concert, la teatrul de operetă Karlin. Un concert cu un public în extaz, care aproape că n-a lăsat-o să plece de pe scenă la sfîrșit.

Mariza BUN
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00

Am auzit prima oară de ea pe vremea când eram abonat la „Songlines”, o publicație britanică dedicată așa-numitei muzici world.

Apoi am ajuns la Lisabona și am cumpărat cîteva din albumele ei, deși aveam încă în minte ce ne-a spus regretatul profesor Marian Papahagi despre muzica asta portugheză numită fado, anume că e la limita kitsch-ului din cauza că majoritatea textelor sînt imposibil de siropoase și uneori de-a dreptul false, ceva asemănător, spunea profesorul Papahagi, cu aproape la fel de imposibilele romanțe românești.

Am avut însă încredere în cronicarul muzical de la „Songlines”, și nu mi-a părut rău.

Apoi am văzut-o la Praga în concert, la teatrul de operetă Karlin. Un concert cu un public în extaz, care aproape că n-a lăsat-o să plece de pe scenă la sfîrșit.

La un moment dat a spus că vrea să testeze acustica sălii, așa cum face la fiecare concert, și a cântat fără amplificare - și atunci a fost momentul extazului suprem: publicul a încremenit, pentru că vocea nu era de pe lumea asta, și apoi a explodat în urale.

Mariza, doamnelor și domnilor, s-a născut la Maputo, în Mozambic, dintr-un tată portughez și o mamă cu rădăcini africane.

Ruy Vieira Nery de la Centrul de studii muzicale și dans al Institutului portughez de etnomuzicologie ne spune că în mai puțin de 12 ani, Mariza s-a transformat dintr-un foarte bine ascuns fenomen local, cunoscut numai unui mic cerc de admiratori din Lisabona, într-una din cele mai aclamate stele ale scenei world music din lume, și că nici un artist portughez de la Amalia Rodrigues încoace nu a avut o asemenea carieră internațională fulminantă.

Și a făcut asta deschizînd registrul oarecum monoton melancolic și local al fado-ului spre feluri de muzică universale, cum ar fi jazz-ul și rythm & blues-ul

Noi ascultăm acum piesa „Transparente”, de pe albumul cu același nume din 2005, cu precizarea că în varianta pentru internet veți găsi o secvență video din concertul pe care Mariza l-a dat la Union Chapel din Londra în 2003.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG