Linkuri accesibilitate

Pericole moldoveneşti


O hoţie care se extinde, ia proporţii năucitoare, nu poate fi stăvilită în condiţiile în care societatea e dezagregată, iar statul e doar un loc călduţ pentru funcţionari şi politicieni.

Experţii de la IDIS Viitorul au făcut o listă a pericolelor potenţiale, a nevoilor care ar putea să se abată asupra cetăţenilor moldoveni în 2017. Au fost invocate consecinţele crizei din sectorul bancar, „mimarea şi politizarea” reformelor economice, accentuarea sărăciei şi a declinului demografic, scumpirile în lanţ care pot provoca proteste.

Pericole moldoveneşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Nu ştiu cît de insolite le par pericolele astea cetăţenilor moldoveni. Aş zice mai curînd că pericolele sus-pomenite le sunt familiare. Mişmaşuri financire s-au mai făcut, şi reformele economice au fost în anii precedenţi torpilate, şi sărăcia şi declinul demografic par endemice, şi scumpirle nu par o noutate. Toate pericolele trecute în revistă de experţi sînt, de fapt, vechi, şi au mai produs suferinţe şi drame în Moldova tranziţiei.

Ce ar mai putea să ne surprindă? Mai nimic. Că aici poţi fi lesne nimicit de tranziţia rapace, că poţi să mori de foame am învăţat bine încă în anii '90. Ştim că putem fi distruşi. Ştim că se poate muri de foame şi nimeni, absolut nimeni nu te va ajuta. Poate doar vreo vedetă recentă să te remarce printr-un miracol şi să te facă protagonist al unei campanii filantropice mediatizate cu surle. Dar asemenea protagonişti pot fi număraţi pe degete.

Revenind la pericolele care stau să se abată peste noi în 2017, aş spune că aici mereu cea mai mare problemă a fost hoţia. Aici s-a furat ca-n codru din zorii tranziţiei, s-a furat cum se pare că nu se mai fură nicăieri. E o hoţie care se extinde, care ia proporţii năucitoare, care nu poate fi stăvilită în condiţiile în care societatea e dezagregată, iar statul e doar un loc călduţ pentru funcţionari şi politicieni.

Eu cred că cel mai mare pericol al anului 2017 e extinderea hoţiei, e hoţia fără frontiere, o hoţie năucitoare care să ne facă să ne amintim cu drag de trecutul în care era ciordit miliardul de dolari din bănci. De hoţia moldovenească mă tem cel mai tare!

XS
SM
MD
LG