Linkuri accesibilitate

Moldova în 2017: riscuri și amenințări potențiale


Un nou studiu al experților IDIS Viitorul.

Republica Moldova parcurge o perioadă de turbulențe instituționale, marcată de șocuri politice, sociale și economice pe care le poate depăși numai dacă va înțelege natura acestor provocări și va formula răspunsuri pe măsura schimbărilor din societate. Este una din principalele concluzii ale experţilor de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” care au identificat potenţiale riscuri şi ameninţări interne şi externe cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova în 2017.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Pe plan politic, una din amenințările majore şi foarte reale este, potrivit experţilor, modificarea sistemului electoral în unul mixt, care presupune că jumătate dintre deputaţi ar urma să fie aleşi în circumscripţii uninominale. Această intenție promovată de PD comportă un risc major, cel de corupere a deputaţilor care vor candida independent de către „oligarhii” interesaţi să controleze rezultatele competiţiei electorale, se arată în studiul Institutului „Viitorul”. Potrivit autorilor acest modelul a fost testat în alegerile din Autonomia Găgăuză și a avantajat coaliția dominată de PD. Expertul Insitutului „Viitorul” Ion Tăbîrţă spune că este de aşteptat ca noul sistem electoral să fie pus în aplicare la cel mai apropiat scrutin, cel parlamentar din 2018:

„În actualul context politic, PD care are toate pârghiile puterii, inclusiv are o mare reprezentare teritorială ar fi interesat în trecerea la un astfel de sistem electoral, pentru că dacă s-ar menține actualul sistem proporţional acestui partid îi va fi foarte greu să se menţină la putere.”

Igor Munteanu, Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță (de la stânga la dreapta)
Igor Munteanu, Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță (de la stânga la dreapta)

Confruntările politice inclusiv cele între instituţiile statului care deja se observă, dar nu e limpede dacă nu sunt regizate ar fi o altă ameninţare în privinţa căreia însă experţii îşi fac mai puţine griji cel puţin deocamdată. Din nou Ion Tăbîrţă:

„Deocamdată nu ştim ce e cu aceste conflicte. Sunt ele reale sau sunt între anumiţi actori care vor să obţină şi unii, şi alţii dividende politice. nu sunt clare aşa numitele linii roşii între PD şi PSRM.”

În plan economic principalele ameninţări ţin de prognozata creştere economică mediocră şi de criza încă nedepășită în sectorul financiar bancar. Riscul major potrivit experţilor este că reformele economice ar putea fi mimate şi politizate.

Totodată experţii anticipează o accentuare a sărăciei şi a declinului demografic în 2017.

Pe fundalul acestor riscuri interne, experţii nu exclud noi proteste stradale, mai cu seamă că în 2017 sunt aşteptate scumpiri în lanţ, începând de la curentul electric şi până la produse de primă necesitate.

Un alt risc major rezulta din instalarea in functie a unui preşedinte pro-Kremlin care, spun autorii studiului, ar deshide noi orizonturi de creștere a influenței rusești în Republica Moldova. Experţii anticipează o intensificare a propagandei ruseşti, miza fiind facilitarea victoriei forţelor pro-ruseşti la scrutinul din 2018. Ei nu exclud şi surprize neplăcute din partea Bruxelles-ului ca reacţie la declaraţiile şi intenţiile populiste, cum le definesc autorii studiului, privind o eventuală reorientare spre est. Autorii studiului mai notează că readucerea în atenţie a ideii de federalizare a ţării după modelul anuntat in planul Kozak e un alt risc care nu poate fi neglijat pentru că ar putea detona agenda politică internă,. Pe plan extern riscurile sunt mai curând indirecte şi ar ţine în special de schimbările politice din SUA şi UE.

Toate acestea sunt riscuri anticipate a subliniat directorul executiv al Institutului „Viitorul” Igor Munteanu:

„Când vorbim despre riscuri nu înseamnă că se vor întâmpla, dar există nişte potenţialităţi de a crea nişte conflicte în jurul acestor subiecte. Speranţa e că nu vor fi repetate greşelile din trecut şi că acordurile semnate în 2014 nu vor fi abandonate, anulate sau recodificate într-o agendă politică a unui partid politic. Regimul de vize şi acordul de asociere sunt fundamentale pentru societatea noastră. Speranţa e să nu dăm cu piciorul în ele.”

Cele 10 riscuri interne şi cinci externe care se regăsesc şi sunt explicate detaliat în analiza Institutului Viitorul au fost identificate prin chestionare a 22 de experţi şi lideri de opinie autohtoni. Lista acestor capcane este adresata decidenților politici care au obligația să le evite.

XS
SM
MD
LG