Linkuri accesibilitate

Dodon nu este „un rusofil oportunist, ci unul convins” (Dragoș Filipescu / Contributors.ro)


„Dodon s-a afirmat ca un adevărat Jirinovski al Republicii Moldova, un Rogozin de pe Bîc” (Iulian Chifu / Evenimentul zilei).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Pe site-ul contributors.ro, Dragoș Filipescu analizează declarațiile președintelui Republicii Moldova, din timpul campaniei electorale și de la preluarea funcției încoace – rupem, nu rupem, din nou rupem Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Suita e demnă de antologie, spune autorul, dar atrage atenția și că nimeni nu trebuie să-și facă iluzii: Dodon nu este „un rusofil oportunist, ci unul convins”. În plus, „socialistii sunt pe val”, în timp ce „opoziția politică pare slabă. [...] Dacă la prezidențiale, scrie Filipescu, candidata pro-europeană (Maia Sandu) a fost aproape la egalitate cu Dodon, competiția între partide nu pare la fel de echilibrată. Mai există însă și societatea civilă, care poate face și a făcut multe (...) atât în Moldova cât și în România”.

Iulian Chifu se exprimă mai abrupt în Evenimentul zilei: „Dodon s-a afirmat ca un adevărat Jirinovski al Republicii Moldova, un Rogozin de pe Bîc. [...] Rezultatul e însă [...[ că [...] a intrat în folclorul glumelor urbane, ba chiar a unui mișto gros, mai aproape de bulevardierul bonjurist bucureștean decât de molcomul locuitor de Chișinău”.

Guvernul de la București a încercat să treacă pe furiș două ordonanțe de urgență care ar fi scos din pușcărie mai mulți politiceni corupți, dar a primit deja un val de reacții instituționale greu de ignorat, arată Dan Tapalagă pe Hotnews.ro: manifestațiile de duminica trecută, avertismentele din raportul MCV (Mecanismul european de Cooperare și Verificare pe justiție), un aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii pe cele două ordonanțe, un nou protest anunțat pentru duminica asta și altele. Liderul social-democrat Liviu Dragnea, unul dintre potențialii beneficiari ai celor două acte normative, nu mai poate ignora situația: „Evoluția evenimentelor în ultima săptămână i-a prins pe picior greșit pe Liviu Dragnea și PSD”. Tapalagă se așteaptă ca Dragnea să joace și ultima carte: și mai mult populism, supliment de beneficii sociale, indiferent de consecințele asupra economiei țării.

Mircea Marian, de la România liberă, crede că cele două ordonanțe, care prevăd grațieri masive și dezincriminarea unor acte de corupție, vor fi până la urmă adoptate. În primul rând pentru că Liviu Dragnea „într-un an, va fi ori la pușcărie, ori va fi stăpânul României”. Și mai are un motiv să meargă înainte cu orice risc:PSD, la fel ca mai toate partidele de acest tip, funcționează precum haitele de câini din romanele lui Jack London. Dacă șeful haitei, scrie Mircea Marian, intră într-o bătălie și cade pentru o singură secundă, în momentul următor toată haita s-a năpustit asupra lui și l-a rupt în bucăți”.

În același cotidian, un interviu consemnat de Silviu Sergiu îi cere opinia profesorului universitar Dragoș Paul Aligică, rezident în Statele Unite, asupra crizelor politice în serie de la București: sunt iresponsabile, dacă nu chiar criminale, în contextul creat de noua președinție de la Washington. Dar cu toate îngrijorările legate de America, nu de aici vine pericolul cel mare, ci dinspre clasa politică românească. „România e la fel de nepregătită pentru orice paradigmă strategică. Nu doar a lui Donald Trump. [...] Repetăm greşeala interbelică. Istoria brusc nu mai are răbdare şi ne prinde în opinci şi cu flinte pe post de echipament. Fără organizare, focalizare şi claritate. Cu societatea divizată şi demobilizată. Asta e amenințarea principală, nu Trump”.

XS
SM
MD
LG