Linkuri accesibilitate

Igor Dodon „un pericol pentru ordinea constituțională a statului” (Evenimentul zilei.md)


Scopul vizitei la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski (Parlamentskaia Gazeta).

Comentatorul, jurnalistul şi scriitorul Igor Volniţchi explică într-un editorial pe tribuna.md de ce consideră că „puterea ar trebui să accepte referendumul propus de Igor Dodon”, care se referă la abilitarea şefului statului cu împuterniciri suplimentare de a dizolva Parlamentul. Volniţchi invocă motive care ar face actuala guvernare să fie interesată ca acest plebiscit să aibă loc. Primul motiv – distragerea atenţiei societăţii de la problemele stingente de ordin social-economic. Un al doilea motiv, notează Igor Volniţchi, este impact negativ minim pe care l-ar putea avea referendumul pentru guvernare, mai cu seamă dacă organizarea acestuia va fi tărăgănată până aproape de scrutinul parlamentar din 2018 când plebiscitul şi-ar pierde rostul. Al treilea motiv invocat de Volniţchi este că actuala guvernare se poate folosi de acest referendum pentru a bloca alte plebiscite dorite de Preşedintele Dodon.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct

Analistul Iulian Chifu lansează într-un editorial pe deschide.md un îndemn la ignorarea președintelui Igor Dodon. „Trebuie ignorat pentru că se dovedește un Jirinovski al Republicii Moldova, un Rogozin de pe Bîc, un om politic eșuat în showman făcător de știri”, notează Chifu. Analistul comentează, între altele, una din recentele declaraţii ale şefului statului, cea că vrea să iniţieze un referendum în care să le solicite cetăţenilor o singură competenţă în plus: cea de a dizolva Parlamentul şi în alte condiţii decât cele conţinute acum în Constituţie. Iulian Chifu îi aminteşte lui Igor Dodon că orice modificare a Constituției „nu i se aplică”, că există principiul neretroactivităţii şi că dacă „prin absurd” îi va reuşi referendumul orice modificare constituțională a funcției va fi valabilă pentru viitorul președinte. Iulian Chifu mai crede că Igor Dodon a ajuns „din greşeală şi cu prea multă lejeritate” preşedinte şi că ar fi reuşit deja să piardă masiv sprijin politic, ceea ce ar urma să fie confirmat şi în sondaje, punctează Chifu.

Igor Dodon – între „abilitate” și labilitate” - este comentariu semnat de Dragoș Filipescu pe platforma de opinii contributors.ro. Autorul observă că în timpul vizitei la Moscova Igor Dodon a făcut promisiuni „inimaginabile” Rusiei, dar nu a primit nimic concret în schimb, nici deschiderea pieței rusești și nici facilitați pentru migranții moldoveni. Filipescu notează că este interesant de urmărit dacă în apropiata vizită la Bruxelles Igor Dodon va avea aceeași tonalitate și va vorbi despre asocierea Moldovei la UE în termeni precum „o mare greșeală, un act de sinucidere, prăbușirea Moldovei”. „Dodon este departe de a fi un jucător abil între UE şi Rusia. Nu este nici măcar un rusofil oportunist, ci unul convins”, consideră autorul articolului. El sugerează că Dodon nu este îndreptățit să considere ca victoria sa în alegeri înseamnă un vot al cetățenilor Moldovei pentru „renunțarea la viitorul european şi integrarea în… Eurasia”. „Schimbarea orientării de politica externă a Moldovei pe motivul „voinţa poporului” este abuzivă şi frauduloasă”, punctează Dragoș Filipescu.

Modul lui Igor Dodon de a se manifesta convine Partidului Democrat, opinează comentatorul şi jurnalistul Vlad Ţurcanu, citat de Radio Chişinău. „Nu trebuie să avem nicio îndoială că atunci când Igor Dodon va intra pe teritoriul marcat de PD, se vor pune în funcțiune mecanisme care să-l tempereze pe acest domn. Dar deocamdată nu sunt puse în funcțiunea asemenea mecanisme, ceea ce ne poate îndrepta către presupunerea că acest mod a lui Igor Dodon de a se manifesta, convine partidului Democrat din diverse rațiuni. În primul rând pentru că, în situația în care societatea este absorbită de discursul bolnăvicios, am putea spune a lui Igor Dodon, Partidul Democrat dă sentimentul că toate atacurile asupra statului Republica Moldova îi privesc mai curând pe cetățeni decât pe democrați”, a menţionat între altele Vlad Ţurcanu.

Într-un editorial pe pagina web a ziarului Evenimentul Zilei Moldova Natalia Hadârcă ajunge la concluzia că Igor Dodon devine „un pericol pentru ordinea constituțională a statului”. Autoarea abordează intenția preşedintelui de a ignora o recentă decizie a Curții Constituționale care a statuat că şeful statului poate bloca doar o singură dată numirea unui ministru. Natalia Hadârcă susține că Dodon uită că nimeni nu e mai presus de lege și că inclusiv cei aleși de popor pot fi destituiți şi revocați din funcție. „Populația care te-a votat nu e chiar atât de tâmpită să nu-și dea seama când o iei razna și îi înșeli așteptările. Iar când această populație va simți pe propria piele pierderile și suferințele pe care i le poți provoca, să nu mizezi pe imunitate”, conchide autoarea.

Jurnalistul Victor Nichituș susține într-o proaspătă însemnare pe blogul său că „președintele socialist trebuie oprit” și că declanșarea procedurii de suspendare a şefului statului ar prinde mai mult contur. Autorul se arată convins că Legislativul va dezbate în prima şedinţă de plen toate declaraţiile controversate ale lui Igor Dodon. „Nu cred că deputații coaliției majoritare se vor mulțumi doar la adoptarea unei declarații în care să se pronunțe pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și de reafirmare a direcției de politică externă a statului moldovean”, anticipează jurnalistul.

Publicația oficială a legislativului Federației Ruse Parlamentskaia Gazeta publică un articol despre scopul vizitei la Moscova a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Vizita de trei zile care a început miercuri va fi axată pe problemele economice ale regiunii transnistrene, se spune în articol. Este inserată şi opinia lui Vadim Krasnoselski despre o recentă declarație a lui Igor Dodon, cea că soluția conflictului transnistrean trebuie decisă în cadrul unui referendum republicat. Liderul de la Tiraspol a declarat pentru sursa citată că organizarea referendumurilor e o chestiune internă a Republicii Moldova, iar „în Transnistria un asemenea referendum a avut loc deja în 2006. Alegătorii au optat atunci pentru independența regiunii cu posibilitatea de alipire ulterioară la Rusia. „Nu considerăm oportună organizarea repetată a unui asemenea plebiscit, întrucât poporul nostru s-a expus deja”, ar fi declarat Krasnoselski potrivit publicației rusești.

Mi-e dor de Nicolae Timofti” este editorialul semnat pe timpul.md de Dan Nicu. El recunoaște din start că l-a criticat pe fostul şef de stat de mai multe ori în articolele sale şi reia o parte din reproşuri, trecând în revistă şi puţinele ieşiri care „au mai schimbat perspectiva cetăţenilor asupra mandatului lui Timofti”. Referindu-se la actualul preşedinte, Dan Nicu notează, între altele că „Igor Dodon este biciul cu care Dumnezeu îi pedepseşte pe cetăţenii moldoveni pentru câteva păcate”. Autorul articolului crede că spre deosebire de mandatul lui Timofti, preşedinţia lui Dodon este o şansă. „Şansa de a rezista, de a ne menţine poziţiile şi apoi de a continua de unde am rămas”. „Poate că pericolele aduse cu sine în funcţia de şef al statului de către Igor Dodon îi vor trezi din „somnul cel de moarte” pe basarabeni”, mai notează Dan Nicu.

XS
SM
MD
LG