Linkuri accesibilitate

Dreptul strâmb de a deveni avocați fără a susține examene...


Grupul de deputaţi care au semnat proiectul de modificare a Legii avocaturii pare să bată în retragere.

Polemicile în jurul controversatei iniţiative legislative care ar oferi foștilor, dar și actualilor deputați, juriști de meserie, dreptul de a deveni avocați fără a susține examenul de calificare au continuat miercuri în comisiile parlamentare. Uniunea Avocaţilor a cerut repetat deputaţilor să retragă proiectul şi a ameninţat din nou cu proteste.

Grupul de deputaţi, 11 la număr, care au semnat proiectul de modificare a Legii avocaturii par să bată în retragere sau cel puţin evită deocamdată să-şi apere public propunerea. Unul dintre ei, deputatul liberal democrat Anghel Agache, si-ar fi anuntat colegii de fracțiune ca are de gand să-şi retragă semnătura de pe proiect.

Iniţiativa legislativă, care într-un timp foarte scurt a reușit să stârnească nemulțumiri în mediul avocaților, urma să fie dezbătută şi avizată, miercuri, în cel puţin trei comisii parlamentare. Numai că niciunul dintre autorii proiectului nu a venit să-l prezinte în faţa colegilor deputaţi. În consecință, subiectul a fost amânat, inclusiv în Comisia pentru drepturile omului care e la a doua tentativă de a dezbate acest proiect. Dacă autorii iniţiativei nu se vor prezenta nici la şedinţa comisiei de săptămâna viitoare, proiectul va fi respins a anunţat preşedintele comisiei, deputatul socialist, Vladimir Ţurcan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Iniţiativa a fost totuși discutată în cadrul comisiei care a invitat la şedinţă şi doi reprezentanţi ai Uniunii Avocaţilor, cei mai aprigi critici ai proiectului. Ei şi-au reluat obiecțiile faţă de iniţiativa deputaţilor prezentate cu o zi mai devreme în cadrul unei conferinţe de presă la care au avertizat că ar intenţiona să organizeze proteste. Unul din argumentele de bază ale breslei avocaţilor este că cerinţele trebuie să fie egale pentru toţi cei care vor să acceadă în profesia de avocat.

Chiar dacă au lăsat să se înţeleagă că vor respinge proiectul şi că acesta ar putea fi chiar retras, deputaţii din comisia parlamentară nu au ezitat să arunce şi ei săgeți în adresa breslei avocaţilor. Unul din reproşuri a vizat plățile informale care ar fi percepute în schimbul obţinerii licenţei de avocat şi care s-ar ridica la 10 mii de euro.

Deputaţii socialişti Grigore Novac şi Vladimir Ţurcan au fost acei care le-au reproșat avocaților exacerbarea spiritului corporatist, iar reprezentanții Uniunii Avocaților au insistat la rândul lor că proiectul este promovat de persoane interesate, nominalizându-l pe socialistul Vasile Bolea care a vrut să acceadă în profesia de avocat, dar a picat examenul de calificare.

Deputatul socialist Grigore Novac: „Dvs. aţi vorbit că acest examen este singurul filtru, dar când vorbim despre mituirea membrilor Comisiei despre ce filtru mai poate fi vorba?”

Şi colegul său de fracţiune, Vladimir Ţurcan: „Chiar aici în auditoriu este o persoană care a trecut prin asta. El mi-a spus că i s-a cerut, dar că nu avea aşa bani. ”

În replică, avocatul Victor Panţîru a menţionat că sumele vehiculate pentru susţinerea examenului nu ar fi decât nişte zvonuri, dar a admis că ar putea exista cazuri de solicitare de taxe:

„Admit că poate să existe, dar asta nu e în masă. Se întâmplă şi în alte părţi conflicte de inetrese şi altele.”

Preşedinta Uniunii Avocaţilor, Nina Lozan, a menţionat în context că pentru a exclude factorul uman examenele ar urma în curând să fie desfășurate în format electronic.

Iniţiativa de modificare a legii avocaturii a fost avizată negativ de CNA pe motiv că ar promova norme discreţionare ce ar avantaja un grup restrâns de persoane. Şeful statului a spus marţi în conferinţa de presă că nu va promulga această lege dacă ea va fi votată de deputați.

Previous Next

XS
SM
MD
LG