Linkuri accesibilitate

Guvernul Moldovei a inițiat „negocieri secrete” cu Gazprom (Mold-street)


Monica Macovei: alegerea lui Dodon îndepărtează Moldova de UE (Report.md)

Report.md publică un interviu cu europarlamentara Monica Macovei. Ea susține că actualul guvern este acceptat de partenerii externi în sensul că se mai discută, dar, remarcă ea, lucrurile nu stau ca acum 2-3 ani, când Moldova era țara cu coroniță din tot Estul Europei, întrucât a fost prima care a primit liberalizarea vizelor, apoi Acordul de Asociere, a avut parte de cel mai bun și cel mai rapid acord de liber schimb. Întrebată dacă a mai rămas Republica Moldova pe agenda UE după victoria pro-rusului Igor Dodon la alegerile prezidențiale, Monica Macovei a spus că „toată lumea e nemulțumită de rezultatul acestor alegeri.” Europarlamentara susține că alegerea lui Dodon îndepărtează Moldova de Uniunea Europeană, pentru că este pro-rus și pentru că a spus că vrea să renegocieze Acordul de Liber Schimb, că vrea să denunțe Acordul de Asociere.

Evenimentul Zilei publică un editorial semnat de Mădălin Necșuțu, în opinia căruia președintele Igor Dodon se află în război cu toată lumea. Cu vecinii săi, cu UE, cu guvernul și cel mai important cu propriul popor. Autorul remarcă faptul că Dodon a spus că ,,va fi președintele tuturor” și scrie în continuare că ceea ce va face Dodon de acum încolo este să ducă un lung război de gherilă. Să bage bățul prin gardul vecinilor și a Guvernului și să se ia la ceartă cu toată lumea. Asta e miza principală și singura metodă de a se face vizibil, mai notează Mădălin Necșuțu. El mai scrie că guvernul nu se va putea concentra exclusiv pe aplicarea concretă a reformelor de pe hârtia semnată cu UE, ci va fi prins și în contracararea acțiunilor lui Dodon. Sigur, continuă autorul, puterea are și ea la dispoziție o redutabilă armată media. Una care de altfel i-a adus victoria lui Dodon și l-a „refugiat” pe acesta la Președinție, opinează Mădălin Necșuțu.

Deschide.md publică un interviu cu Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Întrebat despre probabilitatea de reformatare a actualei majorități în sensul scoaterii sau aducerii de noi entități în coaliție, liderul PD a spus că există o majoritate stabilă, iar faptul că pot să mai apară unii deputați care vor să adere la coaliție e altă discuție, iar ușile au fost și sunt deschise, notează politicianul. El a mai spus că premierul Pavel Filip își va duce mandatul până la capăt. Întrebat despre frauda de la Banca de Economii, Vlad Plahotniuc a zis că e atribuția instituțiilor de drept și a justiției să acționeze, să facă lumină. „Furtul de la BEM s-a desfășurat pe parcursul multor ani și a mai multor guverne, investigația trebuie să fie una complexă, iar oamenii să afle cine sunt cei care au pus bazele schemelor de fraudare și cine sunt beneficiarii”, a conchis liderul PD.

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu notează că noul președinte american Donald Trump, pornește din postura unui deficit major de încredere – 40% - și de susținere la nivelul spațiului public – dispute cu mass media de mainstream, cu elita, cu eșafodajul instituțional și de putere al Americii, cu America gândirii și cunoașterii, dar mai ales cu o ciocnire civilizațională cu America simbolurilor și modelelor de succes – artiști, actori. O a doua problemă a noii administrații americane, crede Iulian Chifu este postura sa de showman, de perpetuu actor de reality show. Cât despre Republica Moldova, continuă autorul, singurele zone de atractivitate sunt Ucraina și evoluția ei și lipsa de probleme create la nivel Est European, la frontiera NATO și a României respectiv la nivel global, deși acest tip de preocupare atrage atenția în mod negativ. „În măsura în care Republica Moldova nu se redefinește ca un pilon – enclavă rusă, care promovează interesele ruse, la frontier României, a NATO și a UE, dar și în spatele Ucrainei, vorbim despre un stat care e gestionabil regional, de vecini și actorii din UE.”

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că Guvernul Moldovei a inițiat negocieri secrete cu Gazprom, privind soarta datoriilor la gaze. Autorii notează în articol că o delegație guvernamentală în frunte cu viceministrul economiei Valeriu Triboi a plecat la Moscova pentru a negocia o restructurare a datoriilor care se ridică la circa 800 de milioane de dolari. Jurnaliștii fac referire la surse guvernamentale și mai scriu că ar urma să fie negociată și continuarea colaborării energetice moldo-ruse, inclusiv prelungirea contractului de achiziție a energiei de la centrala electrică de la Cuciurgan.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG