Linkuri accesibilitate

Mediatorii negocierilor de pace pentru Siria au căzut de acord asupra unui sistem de monitorizare a armistițiului


Ministrul kazah Kairat Abdrakhmanov, dând citire declarației finale a negocierilor de pace pentru Siria de la Astana, 24 ianuarie
Ministrul kazah Kairat Abdrakhmanov, dând citire declarației finale a negocierilor de pace pentru Siria de la Astana, 24 ianuarie

Mediatorii negocierilor de pace pentru Siria - Rusia, Turcia și Iranul - au căzut de acord asupra unui sistem de monitorizare a acordului fragil de încetare a luptelor. La tratativele de la Astana, din Kazahstan, au participat reprezentanți ai regimului sirian și ai grupărilor rebele care nu sunt considerate teroriste.

Într-o declarație finală, după două zile de tratative indirecte între regimul sirian și grupările rebele, se arată că Rusia, Turcia și Iranul vor controla respectarea acordului de încetare a focului „pentru a împiedica provocări și a determina” cele mai bune căi de aplicare a armistițiului.

Cele trei țări s-au angajat, de asemenea, să lupte în continuare cu grupările teroriste Statul Islamic și Jabhat al-Sham (fostul Front Al-Nusra). Totodată, s-a decis ca grupările de opoziție să participe la viitoarele tratative de pace pentru Siria, programate pentru 8 februarie la Geneva.

Grupările de opoziție au declarat că nu sunt de acord cu mecanismul de monitorizare a acordului de încetare a focului, în timp ce guvernul sirian a afirmat că nu va semna nici un acord care este semnat și de Turcia. Ankara a sprijinit o serie de grupări de opoziție în Siria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG