Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

„Pe Sănătate INFO aflați că Moldova dispune de servicii noi pentru persoanele din grupurile cu risc de infectare cu HIV, Hepatite și infecții transmise pe cale sexuală. De curând, în regiunea de nord și centru a Moldovei activează două ambulanțe mobile care se deplasează prin raioane. Prin intermediul lor, echipele de medici oferă oamenilor din grupurile de risc sporit de infectare cu HIV consultații medicale și psihologice, precum și servicii de testare la HIV, sifilis și hepatitele virale B și C, cu ajutorul unor teste rapide . Serviciul urmează să fie extins în regiunea de Sud și în cea de Est a țării.

Directorii de spitale urmează să achite între 2,5 și 6 milioane de lei pentru implementarea sistemului informațional pentru spitale. Datele publicate de Agenția de Achiziții Publice demonstrează că Ministerul Sănătății a trișat atunci când a anunțat public că SIA AMS costă 9,8 milioane de lei. De fapt, se pare că atât au costat doar licențele. Restul banilor au fost împărțiți între instituțiile medicale, însă directorii acestora n-au habar de unde să-i ia.

Orice campanie media, indiferent cine o organizează, urmărește cel puțin un scop, și bineînțeles un rezultat. În funcție de interes, o instituție decide ce resurse umane și financiare alocă. Domeniul sănătății nu este o excepție. Și aici în fiecare an sunt prevăzute resurse financiare pentru promovarea drepturilor și obligațiilor pacienților asigurați, inclusiv a modului sănătos de viață. Constatăm însă că deși bani există, ei nu întotdeauna sunt folosiți rațional. Astfel, impactul acestor campanii este aproape nul. Deși se cheltuie banii publici, nu există studii sau rapoarte privind eficiența și impactul lor asupra societății, campaniile fiind criticate chiar și de responsabilii din domeniu.

Compania Națională de Asigurări în Medicină vrea ca instituția să poată elabora singură criteriile de contractare pentru instituțiile medicale publice și private, fără implicarea Ministerului Sănătății. De asemenea, CNAM vrea ca ministerul să nu se mai implice nici în procesul de contractare a instituțiilor medicale, întrucât această atribuție, conform legii, ar trebui să-i revină doar Companiei. În acest sens, Compania a pregătit un proiect de modificare a statutului CNAM, dar și a unei Hotărâri de Guvern cu privire la Programul unic.”​

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG