Linkuri accesibilitate

România spre un referendum național pentru continuarea combaterii corupției și asigurarea integrității funcției publice


Klaus Iohannis le-a transmis președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare anunțînd declanșarea procedurii de convocare a unui referendum național.

Președintele României, Klaus Iohannis le-a transmis marți președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunță că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a declanșat această procedură în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituția României. A fost informat și prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu.

Luni, președintele român Klaus Iohannis a spus că va convoca un referendum pe tema intenției noilor guvernanți de a schimba legile ca să poată grația politicieni corupți. „Românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al Partidului Social-Democrat”, a spus Iohannis la București.

La sfârșitul săptămânii mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din România ca să condamne inițiativele social-democraților. Ideea președintelui Iohannis de a convoca referendum a fost salutată de opoziția parlamentară din România. Dar o oficialitate din PSD a calificat-o drept neconstituțională și a sugerat că s-ar putea începe procedura de suspendare a președintelui.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că Biroul permanent va analiza cererea președintelui de organizare a referendumului, dar l-a criticat pentru faptul că aducând în discuție tema combaterii corupției președintele Klaus Iohannis ar „pune o etichetă nedorită pe România”. Tăriceanu este liderul Alinaței liberale, ALDE, aflată la guvernare alături de social-democrați.

XS
SM
MD
LG