Linkuri accesibilitate

Noi declaraţii ale preşedintelui Igor Dodon despre relaţia cu UE și NATO și reacţiile ce au urmat


Igor Dodon la Kremlin
Igor Dodon la Kremlin

Într-un interviu acordat postului de televiziune finanțat de Kremlin Russia Today, președintele Igor Dodon a spus că Moldova nu va adera niciodată la UE și că va cere țărilor NATO să semneze o declarație de respectare a neutralității Moldovei. Preşedintele de la Chişinău, critică din nou Uniunea Europeană – contrazicând unele declaraţii făcute anterior, chiar și postului nostru de radio - și atacând și Uniunea Europeană, și România care, cităm, „ar fi gata să absoarbă Moldova în orice moment”. Diana Raileanu a adunat mai multe reacţii la ultimele spuse ale lui Igor Dodon postului de televiziune rusesc Russia Today, portavoce a Kremlinului.

Preşedintele Igor Dodon nu este primul şef de stat care insistă că va cere ţărilor NATO să semneze o declaraţie de respectare a neutralităţii Republicii Moldova. Liderul PCRM Vladimir Voronin a făcut declaraţii similare cât a fost preşedinte, fapt care nu l-a împiedicat să accepte cooperarea Armatei Nationale cu Alianţa Nord-Atlantică. În perioada preşedinţiei comuniste a fost semnat Planulul individual de Acţiuni al Parteneriatului Republicii Moldova-NATO, document care a aprofundat relaţia ţării cu structurile europene şi cele nord-atlantice. Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţă, e de părere că intenţia preşedintelui Igor Dodon ar fi lipsită de temei:

„Până la moment nu am auzit nici un oficial NATO să se pronunţe împotriva independenței Republicii Moldova şi neutralităţii Republicii Moldova. Chiar invers, toţi respectă aşa-numita neutralitate ca o alegere făcută de noi. Personal consider că neutralitatea este o problemă pentru Republica Moldova, nu este ceva ce ne ajută, dar, datorită unor politicieni ca Dodon NATO este văzută şi acum în Republica Moldova de o parte bună a populaţiei ca pe timpul Uniunii Sovietice, or, NATO pentru Republica Moldova este un pilon de suport.”

Preşedintele Igor Dodon a mai spus va insista pe anularea acordului prin care pe parcursul acestui an, la Chişinău, urmează să fie deschisă un birou de legătură NATO. Fiind vorba despre un acord internaţional, aprobat de guvern, ratificat de Parlament şi semnat de fostul preşedinte Nicolae Timofti, întrebarea ce rămâne fără răspuns este cum anume îşi propune preşedintele Dodon să facă acest lucru? Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţă, nu vede nici un motiv care poate fi invocat pentru anularea acestui acord, mai ales că majoritatea proiectelor pe care le-a sprijinit Alianţa Nord-Atlantică în Republica Moldova, au fost proiecte civile:

„Începând de la neutralizarea pesticidelor, nimicirea unui combustibil foarte toxic de tip melanj şi multe-multe altele, inclusiv şi pregătirea cadrelor militare pentru Republica Moldova, lucru care noi, personal, nu l-am putea face cu propriile puteri.”

Acordul privind deschiderea unui birou de legătură NATO la Chişinău a fost ratificat de Parlament la finele anului trecut. Ministerul de Externe insista, bunăoară, că documentul nu contravine cu nimic prevederilor constituţionale privind neutralitatea Republicii Moldova. Directoarea Centrului de Informare NATO de la Chişinău, Elena Mârzac, spune că angajaţii biroului vor coordona programele de sprijin derulate în Republica Moldova:

„Acest birou şi, în general, NATO nu vine să ne impună anumite priorităţi, pentru că Alianţa Nord-Atlantică respectă întru totul statutul nostru de neutralitate şi respectă politica noastră externă. Toate iniţiativele şi toate activităţile care au avut loc între Republica Moldova şi NATO au venit la iniţiativa Guvernului Republicii Moldova şi nicidecum vice-versa, deci, cerem atât cât putem să digerăm. La acest moment, guvernul Republicii Moldova a ajuns la concluzia că este necesară o conlucrare mai activă pe diverse aspecte cu Alianţa nord-atlantică”.

La declaraţiile preşedintelui Igor Dodon privind relaţia cu UE şi NATO a reacţionat tranşant şi preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, semn că intenţiile şeful statului nu se bucură de susţinerea majorităţii parlamentare, dominată de democraţi. Pe pagina sa oficială de Facebook, speakerul Candu a menţionat că „neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție şi nu există nici un motiv că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forţe militare străine”.

Nu este pentru prima dată când oficiali de la guvernare se văd siliţi să vină cu explicaţii urmare a declaraţiilor pe care le face preşedintele Igor Dodon. Săptămâna trecută premierul Pavel Filip a dat asigurări că opţiunea pro-europeană rămâne neschimbată pentru Republica Moldova şi că nu se va interveni în Acordul de Asociere cu UE; după ce preşedintele şi-a reluat, la Kremlin, criticile împotriva documentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG