Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „Retorica guvernării, scrisorelele lui Plahotniuc către Trump, îl ajută pe Dodon să-și consolideze electoratul”


Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

Interviul dimineții cu un analist politic despre zona est-europeană și politica externă previzibilă a noii administrații americane.

După învestirea lui Donald Trump în calitate de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi un discurs inaugural în care el a proclamat că America va fi prima sa prioritate, observatorii de la Chişinău se întreabă dacă va urma sau nu o dezangajare a Statelor Unite din zonă şi, mai ales, ce ar însemna o astfel de dezangajare pentru o democraţie slabă cum e Republica Moldova. Răspunsul analistului politic Victor Ciobanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: După ceremonia de învestire a preşedintelui american Donald Trump şi un discurs care a confirmat viziunile sale referitoare la cum trebuie să se raporteze America la restul lumii, viziuni pe care unii observatorii le califică mai degrabă ca izolaţioniste”, în unele comentarii de la Chişinău apare teza potrivit căreia viitorul unor state ca Moldova, care mizau extrem de mult pe sprijin de la Casa Albă, devine sumbru. „Fraților, de acum încolo, fiecare se descurcă cum poate”, aşa de exemplu a rezumat mesajul dlui Trump preşedintele consiliului de administraţie al Asociației de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă. Dvs. cum priviţi astfel de prognoze și astfel de păreri?

Victor Ciobanu: „Cred că exagerăm un pic ca de obicei, văzând evenimentele globale din perspectiva noastră cam limitată. Cu siguranță trăim timpuri foarte interesante. Mai mulți politologi, sociologi au și încercat să se apropie de această temă, dar cred că analiza celor întâmplate abia urmează să apară. Aceste timpuri au fost calificate deja ca „interregnum”, dacă vorbim de terminologia lui Gramsci sau, de exemplu, Bauman denumește această perioadă drept „modernitate lichidă”, atunci când toate normele, toate valorile sunt oarecum spălăcite. Mai sunt calificate aceste timpuri drept „moment de cotitură”...

Problema e că nu știm unde ne aflăm: ne aflăm la fund, la cotitură sau ne aflăm pe un pisc. În funcție de asta vom vedea ce va urma: ne vom rostogoli la vale sau totuși va urma un urcuș. Trump este, de fapt, o expresie a acestui trend mai general, când post-modernismul se încheie practic și, iată, intrăm într-o nouă fază. Totuși, având în vedere la modul practic desemnările care au avut loc deja în administrația lui Trump, eu nu cred că toate declarațiile sau toate promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală se vor materializa sută la sută. Și am văzut aceste numiri chiar la Ministerul Apărăii al SUA sau la celelalte instituții foarte importante care vizează politica externă și în aceste condiții eu personal nu aștept turnuri spectaculoase sau retragerea definitivă a Statelor Unite din rolul pe care l-au avut în ordinea mondială și, cu atât mai mult, nu aș numi această politică izolaționistă.”

Europa Liberă: Fostul premier moldovean Ion Sturza este de altă părere, se pare. A comentat și el situația și a spus că „noua administraţie a preşedintelui Trump ia în serios o nouă repartizare a sferelor de influenţă. Unde va fi Moldova nu e greu de intuit, adică fostul premier are în vedere Rusia. Deci, nu împărtășiți acest punct de vedere?

Victor Ciobanu: „Parțial sunt de acord, doar cu unele din aceste declarații, dar cred că totuși exagerăm. Nu poate o putere globală așa cum sunt Statele Unite ale Americii, să se retragă subit din toate sferele de influență pe care le-a deținut până acum. Desigur pericolul slăbirii acestei influențe există și știm foarte bine că în momentul când o putere începe să se retragă dintr-o zonă de influență, acest gol este suplinit de alte puteri, în cazul dat vorbim de Federația Rusă. Da, trebuie să luăm în calcul acest pericol, dar să nu exagerăm. Cred că deocamdată este prematur să facem unele concluzii definitive, pentru că nu am văzut deocamdată, cu excepția primelor decrete ale lui Trump, pași semnificativi pe direcțiile politicii externe ca să facem concluzii.”

Europa Liberă: Să ne uităm acum pe politica internă a Republicii Moldova. La mai puţin o lună de la instalarea noului preşedinte moldovean, Igor Dodon, Republica Moldova se confruntă, în plan politic, cu o situaţie inedită aş putea spune: un stat cu două tipuri de politică externă promovate concomitent: un preşedinte care promovează o politică pro-rusească şi trage spre Est şi un Guvern declarat pro-european care spune că face reforme pro-europene. Ce credeţi că va ieşi până la urmă din această situaţie?

Victor Ciobanu: „Cred că iarăși nu suntem în premieră la această duplicitatea a politicii externe, doar că anterior guvernările încercau concomitent să promoveze aceste politici: şi spre Est, și spre Vest. Ne amintim foarte bine că toate vizitele pe timpurile lui Voronin mergeau ba la Moscova, ulterior în sensul invers. Şi tot așa chiar și guvernările anterioare.”

Europa Liberă: Suptul de la două vaci - cam așa se definea acea politică. Da prin ce se deosebește situația actuală, dacă se deosebește?

Victor Ciobanu: „Situația actuală oarecum se deosebește, pentru că această politică duplicitară este materializată în cei doi poli de putere care actualmente sunt în Republica Moldova. Da, este o majoritate la guvernare care se declară pro-europeană, ceea ce după mine nu se confirmă prin realizări și pe de altă parte Dodon, care se declară deschis pro-rus, iată, și prin această vizită la Moscova a confirmat aceste lucruri.”

Europa Liberă: Dar încotro noi ne îndreptăm cu această situație?

Victor Ciobanu: „În aceste condiții noi continuăm să batem pasul pe loc, așa cum am făcut-o și până acum. De fapt, guvernarea încearcă (din discursul premierului Filip am văzut că încearcă) să-și adjudece foarte mari rezultate, pe când toți indicatorii economici atestă, de fapt, o stagnare, dacă nu o degradare a acestui curent pro-european. Pe de altă parte îl avem pe Dodon, care profită de această situație, de aceste de fapt inoculări ale guvernării zise pro-europene și atunci vine cu un mesaj foarte simplu – dacă mergem în direcții opuse, atunci rezultatele vor fi spectaculoase. Ceea ce nu este adevărat și am văzut chiar din rezultatele acestei vizite.

Deci nicio problemă nu se rezolvă foarte simplu, inclusiv cele care probabil s-au vrut rezolvate din start: cea a imigranților de exemplu. Nu se va face excepție doar pentru Republica Moldova, pentru că imigranți sunt mult mai mulți din alte țări foste CSI. Da, se va rezolva probabil cu deschiderea treptată a exporturilor, dar iarăși aceasta durează în timp și tot așa mai departe.”

Europa Liberă: Din ce am înțeles, se poate extinde lista de companii care să poată să pătrundă pe piaţa rusă...

Victor Ciobanu: „Exact. Dar asta am avut și anii precedenți: am avut câteva companii din Găgăuzia care exportau vin, am avut câțiva exportatori de mere care s-au adăugat… Deci cam aici sunt rezultatele vizibile. În rest cred că vom continua să ne jucăm de-a hărțile medievale și fluturatul drapelelor. În acest sens oarecum nu vreau să afirm cu certitudine că este un joc coordonat, dar cel puțin este complementar şi aduce dividende politice ambelor părți.”

Europa Liberă A propos de asta: unii observatori se întreabă dacă această dualitate din politica externă, Dvs. i-ați zis duplicitate, este sau nu o acţiune coordonată cu cel mai influent politician moldovean, democratului Vlad Plahotniuc? Cei care pun astfel problema zic că prin tot ce fac,e Igor Dodon îl ajută pe Vlad Plahotniuc să rămână la putere, iar în anul 2018 cumva ar putea împărți această putere. Dvs. ce credeți?

Victor Ciobanu: „În modul obiectiv îl ajută. Pentru că asta este de fapt esența businessului politic a lui Plahotniuc - de a vinde partenerilor de dezvoltare ideea ultimei redute, care stă în fața tancurilor de carton rusești… Este un joc cu siguranță virtual, dar deocamdată încă se mai vinde pe această piață geopolitică. Și iată că aceste declarații ale lui Dodon oarecum facilitează acest joc al lui Plahotniuc. Nu aș merge atât de departe în declarații ca să zic că este un joc coordonat, dar, cum am zis, obiectiv este complementar și îl ajută pe Plahotniuc.

Pe de altă parte insuccesele și retorica guvernării, scrisorelele lui Plahotniuc către Trump de fapt îl ajută pe Dodon să-și consolideze electoratul. Deci, este un joc care de fapt nu este nou în Republica Moldova, dacă ne mai amintim cazurile anterioare când și Voronin a jucat astfel cu Ghimpu și tot timpul s-au susținut reciproc prin retorică, dar astea în fond sunt jocuri absolut virtuale care nu au nimic cu realitatea politică.”

Europa Liberă: Dle Ciobanu, pentru că tot ați vorbit despre jocuri cum vi se pare următoarea versiune: nici Dodon nu se mișcă în realitate spre Moscova, nici parlamentarii nu se mișcă spre Europa, ci, de fapt, în ambele cazuri avem de a face cu niște sloganuri menite să perpetueze puterea unora și altora.

Victor Ciobanu: „După mine este un joc absolut virtual care se reduce până la urmă doar la declarații, pentru că după asta nu poate să urmeze nimic. Nu există un mecanism fiabil să ne integrăm în această Uniune Eurasiatică și cred că asta vom vedea cât de curând, cred că asta înțelege și Dodon, că acest joc este limitat în timp, și atunci va trebui să modifice oarecum discursul. Vom vedea ce va declara la Bruxelles unde se va duce, așa cum a anunțat, după Moscova.

Pe de altă parte, vedem imitările guvernării actuale care, cum am zis, se ocupă mai mult de PR decât de reforme pe bune. Pentru că, da, poți să treci la rezultate deblocarea finanțării externe, dar dacă e să ne amintim de succesele anterioare și rezultatele anului 2015, atunci aceste sume venite din extern cu sute de milioane aparent foarte mari de la Uniunea Europeană, sunt absolut infirme în comparații cu banii care această guvernare pur și simplu nu că i-a pierdut, dar i-a furat. Deci 13 miliarde scoase din sistemul bancar, acoperite cu următoarele 14 miliarde din BNM, 25 - puse pe seama cetățenilor, deci în total cam 52 de miliarde, dacă e să facem un calcul mai sofisticat.”

Europa Liberă: Şi care este punctul final, ţinta acestor jocuri despre care vorbiți?

Victor Ciobanu: „Acest joc îl facilitează pe Plahotniuc: adică el şi doar el mai poate menține Moldova în orbita gravitației Occidentului și, dacă nu i se va acorda susținere, inclusiv finanțare, atunci iată vine o guvernare pro-rusă care schimbă vectorul geopolitic. Ceea ce mi se pare iarăși exagerat. Pentru că Plahotniuc acum ușor, ușor va trece în primăvară la sistemul mixt, după care am putea avea declanșate alegeri înspre toamnă, în care socialiștii lui Dodon practic nu au cum să câștige majoritatea.”

XS
SM
MD
LG