Linkuri accesibilitate

Sute de mii au protestat la Washington, 21 ianuarie 2017
Sute de mii au protestat la Washington, 21 ianuarie 2017

Marșul femeilor asupra Washingtonului

În cîteva sute de orașe ale lumii și la Washington au avut loc marșuri pentru drepturile femeilor și pentru drepturile minorităților etnice, sexuale sau religioase.

La o zi după inaugurarea noului președinte american Donald Trump, în capitala americană va avea loc Marșul femeilor asupra Washingtonului, denumire care parafrazează renumitul marș din august 1963 impotriva discriminării rasiale la care Martin Luther King a pronunțat discursul „I Have a Dream” („Am un vis”).

Organizat de activiști pentru drepturile omului, marșul vrea să atragă atenția asupra diversității „rasiale, sexuale sau religioase”, care face din Statele Unite „o țară puternică”, se spune într-o postare pe Internet a organizatorilor.

Marșul a fost provocat de o campanie electorală în care multe minorități s-au simțit „insultate, demonizate și amenințate”, se mai arată în declarația organizatorilor.

„Marșul femeilor asupra Washingtonului” nu e declarat un act de protest împotriva noului președinte american, dar în cursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut Donald Trump a făcut o serie de remarci jignitoare la adresa femeilor, a imigranților și a persoanelor cu disabilități.

21:10 21.1.2017

Maryum, fiica legendarului boxer Muhammad Ali, a declarat că participă la marșul de la Washington în memoria tatălui ei și pentru a-i onora pe toți „marii musulmai” și pe cei „marginalizați”. Parafrazându-l pe fostul președinte Barack Obama, Maryum i-a îndemnat pe manifestanți: „Nu huiduiți, ieșiți la vot..., nu fiți frustrați, acționați”.

20:57 21.1.2017

AP relatează că organizatorii marșului de la Washington trebuie să renunțe la „procesiunea” prin fața Casei Albe pentru că ruta este plina de manifestanți. Nu este loc.

20:21 21.1.2017

Protest la Tbilisi, Georgia în semn de solidaritate cu Marșul femeilor de la Washington:

Georgia --protestatari la Tibilisi, 21 ianuarie 2017
Georgia --protestatari la Tibilisi, 21 ianuarie 2017

20:08 21.1.2017

Fostul secretar de stat american John Kerry la Washington, printre manifestanți

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG