Linkuri accesibilitate

Președintele Dodon interpretează creativ statistica exporturilor în scopuri politice tardive


Igor Dodon, când schimbă limba, schimbă și placa (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 20.01.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Igor Dodon, când schimbă limba, schimbă și placa

Președintele Igor Dodon a declarat, la Moscova, că Republica Moldova a pierdut piața rusă, fără să-și mărească volumul exporturilor pe cea europeană, după semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în 2014. Testul cu Politigraful arată că Igor Dodon interpretează creativ datele statistice pentru a-și justifica țelurile politice tardive de reatașare de piața rusă, unde expunerea Republicii Moldova a devenit în ultimii ani nesemnificativă.

„Acest acord nu a adus nici un avantaj Moldovei. Am pierdut piața rusă și, oricât de straniu ar fi, a scăzut și volumul exporturilor noastre în Uniunea Europeană. Adică, nu am primit nimic în rezultatul semnării acestui acord”, a spus președintele Dodon.

Dar datele Biroului Național de Statistică și cele ale Comisiei Europene sugerează un tablou diferit, atât în privința exporturilor, cât și în privința altor beneficii obținute de Republica Moldova datorită Acordului de Asociere.

Datele Comisiei Europene arată că ajutoarele financiare oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova în anii premergători și cei care au urmat semnării Acordului de Asociere se ridică la aproximativ 700 de milioane de euro. Aceste ajutoare sprijină între altele modernizarea producției moldovene pentru îndeplinirea standardelor de export pe piața europeană prevăzute de Acordul de Asociere.

În privința exporturilor, există diferențe între datele statistice ale Comisiei Europene și datele statistice moldovene. Cu toate acestea, ambele statistici sugerează că exporturile moldovene au avut o evoluție mult mai robustă pe piața europeană decât în restul lumii.

Perioada pentru care există date statistice relevante, anul 2015, primul an de după încheierea Acordului de Asociere, a fost și anul în care Republica Moldova a trecut prin mari turbulențe financiare și economice, cauzate de furtul miliardului. A fost anul unei scăderi masive a exporturilor moldovene în întregimea lor.

Datele Biroului Național de Statistică arată că totalul exporturilor moldovene, în expresie valorică, a scăzut dramatic: de la peste 2,3 miliarde de dolari, cât era în 2014, la peste 1,9 miliarde, în 2015. Este o scădere de aproape 16%.

Dimpotrivă, exporturile moldovene în Uniunea Europeană au crescut cu 5%, în 2015, față de anul precedent, arată datele oferite Europei Libere de Comisia Europeană. „Valoarea importurilor agricole din Moldova în Uniunea Europeană a crescut și mai puternic, cu 9%, în 2015”, spune Comisia Europeană (exporturile moldovene sunt formate în mare parte din mărfuri agricole).

Din 2013, anul de până la încheierea Acordului de Asociere, până în 2015, importurile Uniunii Europene din Moldova au crescut și mai mult, cu 21%, ajungând la 1,2 miliarde de euro, mai spune Comisia.

Vorbind despre totalul exporturilor, ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmâc, face o diferență între valoarea acestora și cantitatea lor. „Din punct de vedere valoric, am avut fenomenul acesta de reducere a exporturilor, în anul 2015, dar, din punct de vedere cantitativ, nu am avut descreștere”, a declarat Calmâc, într-un interviu cu Europa Liberă. Valoarea exporturilor a scăzut, spune ministrul, din cauza ieftinirii energiei și altor fluctuații de ordin intern și extern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Calmâc a confirmat reducerea substanțială a exporturilor pe piața rusă. În 2016, ponderea acestora în exporturile totale ale Republicii Moldova au coborât până la 12%, față de ponderea de 65 % a exporturilor pe piața europeană. „Agenții economic din Republica Moldova au găsit piețe alternative, preponderent în piețele europene, dar nu numai (…). Comerțul cu Federația Rusă, în prezent, pe dimensiunea exportului este nesemnificativ”, spune ministrul.

Dar Calmâc pune la îndoială afirmațiile președintelui Dodon că piața rusă a fost pierdută după semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în 2014. Relația comercială cu Rusia, spune ministrul, este în declin din 2006, când Federația Rusă a început să aplice bariere în calea mărfurilor moldovene. (În 2006, ministru al economiei era chiar Igor Dodon, iar guvernarea comunistă proclama apropierea de Uniunea Europeană prioritate a politicii externe, aprofundând tensiunile cu Rusia).

Aduce sau nu beneficii Republicii Moldova Acordul de Asociere la Uniunea Europeană? Testul cu Politigraful arată că da: așa spune și Comisia Europeană, și Guvernul moldovean. Așa spune chiar Igor Dodon, atunci când îi convine: în campania electorală afirma că Acordul de Asociere este, pentru el, „o posibilitate de a face reforme, aici în interior”, de care Republica Moldova trebuie „să profite” (citiți și vizionați mai mult aici). Dar, acum, președintele interpretează creativ datele statistice pentru a-și justifica țelurile politice tardive de reatașare de piața rusă, unde expunerea Republicii Moldova este deja nesemnificativă.

Editor: Mircea Țicudean

Infografic de Ștefan Grigoriță

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG