Linkuri accesibilitate

Lungul drum al vinului moldovenesc spre Occident


Un proiect PNUD pus în aplicare în R.Moldova

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Pentru a spori exporturile, producătorii autohtoni trebuie să știe ce produse sunt solicitate pe piețele spre care se orientează, dar și care sunt cerințele sau standardele acceptate. În acest sens, 20 de specialiști de pe ambele maluri ale Nistrului vor participa la un curs de instruire în următoarele cinci luni, finanțat de Uniunea Europeană cu 100.000 de euro. Proiectul este realizat în cadrul Programului de consolidare a încrederii, implementat de PNUD Moldova. Detalii, relatează Nicu Gușan

O sticlă de Rară Neagră, pe care producătorul o vinde cu 150 de lei la raft, în supermarketurile din Chișinău, în Marea Britanie costă între 10 și 13 lire sterline, adică aproape 300 de lei.

Dar de la zis până la făcut, producătorul de Rară Neagră are de făcut cale lungă la propriu și la figurat, adică să obțină toate autorizațiile ca să meargă până în celălalt capăt al Europei, dar mai ales să-i convingă pe britanici că vinul ăsta e pe placul lor, cu numic mai rău decât cele din Italia, Franța sau Argentina.

Embargourile rusești i-a încurajat pe producătorii moldoveni să reorienteze exporturile de la Est spre Vest. Doar că piața europeană s-a dovedit a fi mai rigidă, în materie de legi, standarde sau calitate.

Cel puțin asta era senzația multor vinficatori obișnuiți cu piața Federației Ruse relaxată și permisivă, care accepta până și vin în vrac.

Pentru ca producătorii moldoveni să se adapteze la rigorile pieței comunitare, Uniunea Europeană finanțează mai multe proiecte în Republica Moldova, cu scopul de a sprijini inclusiv mediul de afaceri.

Pe lista de proiecte figurează și ciclurile de cursuri de instruire a unor experți, care ar fi sa contribuie la îmbunătățirea capacității de export a companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, spune managerul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, Andrei Darie:

„Proiectul va ajuta companiile exportatoare, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng, să-și consoldieze înțelegerea în procesul de export și să-și consolideze capacitățile de a efectua acest export. Vor învăța chestii practice legate atâ de cadrul de reglementare, cât și de procedura sau logistica exporturilor, cerințele internaționale etc.”

Cei 20 de participanți la proiect vor beneficia de instruire din partea mai multor experți europeni. Cursul se va finaliza cu certificarea participanților astfel încât ei să poată ulterior oferi consultanță companiilor interesate de exporturi, inclusiv și în regiunea transnistreană, de unde este și Ina Palișciuc:

„Nu este un secret că economia din stânga Nistrului, cât și a Republicii Moldova în general are tendința de a se contracta, iar noi ca antreprenori vedem doar o singură soluție - exporturile, ceea ce va oferi posibilitatea economiei noastre să respire și să se dezvolte. Vom beneficia și de cursuri cu privire la Acordul de Liber Schimb, ceea ce ne va permite și să participăm la acest acord practic nu doar prin discuții.”

Un alt participant, Vadim Codreanu, spune că lucrează specialist în marketing de mai mulți ani. El reprezintă o asociaţie a producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova care, în opinia lui, mai au ce învăța până să poată concura cu produsele din afară:

„Avem produse care pot concura pe piața internațională, totuși există nevoia de a face schimbarea de la agricultura pe care o practicau zece, 20 de ani în urmă, la ceva mai performant, la ceva care să le permită să concureze la nivel de calitate, cât și la nivel de cost, și aspect.”

Potrivit statisticilor, peste 60% din exporturile moldovenești se îndreaptă spre piața europeană, dintre care o treime din mărfuri provin din sectorul agroalimentar. În contextul în care Rusia nu pare să-și redeschidă piața pentru multe dintre produsele moldovenești, chiar și după ultimele tentative de a-l îndupleca pe liderul de la Kremlin, piața europeană rămâne una mereu ofertantă și profitabilă, dacă exportatorii din Republica Moldova vor ști să o cucereasca în loc sa se lamenteze.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG