Linkuri accesibilitate

F.H. HAGHENBECK. Cartea secretă a Fridei Kahlo


Greu de spus, pe cât de „imaginată” – şi deci reală! – e Frida Kahlo în viziunea lui Haghenbeck; cert e că transmite ceva din nebunia divină ce animă marii creatori.

Trebuie să ai ceva din nebunia personajului, ca să scrii Cartea secretă a Fridei Kahlo, Nemira, 2016 – romanul mexicanului F.H. Haghenbeck este pe cât de credibil, pe atât de fantezist; dar parcă viaţa celebrei pictoriţe din Coyoacan n-a fost la rândul ei o punere în scenă, una de mare clasă?! „Pentru că eşti Frida, iar Frida este numai una”, îi spune la un moment dat Naşa ei, Moartea, după cumplitul accident de tramvai („Un şuvoi stacojiu s-a întins pe podea. Şi atunci Frida Kahlo a murit pentru prima dată…”), ca s-o întrebe apoi, tot ea: „Eşti pregătită să trăieşti iar?”

Urmează o rescriere – în oglinda retrovizoare – nu atât a unei biografii artistice, cât a unei trăiri „la cea mai înaltă ficţiune”, fie că-i vorba de dragoste, cu soţul Diego Rivero, dar şi cu amanţii & amantele sale, fie de pictură, mereu înfăţişându-se pe ea însăşi („Devenise o operă de artă…”), fie de arta culinară, pe care le-o serveşte celor vii sau, pe altare, unor morţi dragi. Mereu în vâltoarea evenimentelor, înconjurată de mari personalităţi & admiratori(-oare), dar, vai! câtă singurătate: „Nu existau decât ea şi viitorul ei. Acolo, în compania ei însăşi, i-a trecut prin minte fraza pe care a notat-o în carneţelul primit cadou de la Tina: Să ai curajul să trăieşti, căci, de murit, oricine poate muri”. Şi îl va avea, cu prisosinţă! Doar fraza asta cât spune: „Nu ea a tresărit simţind mirosul de gin şi vermut, dimpotrivă, ci martini-ul însuşi a tremurat luxurios simţind sărutul ei dulceag pe pahar”! (Adevărat, nici fraza personajului André Breton nu-i mai prejos: „Această femeie este o bombă înfăşurată în ambalaj de cadou”. Şi cu atât mai mult, cea a lui Pablo Picasso: „Nu uita, toţi ce-ţi poţi imagina este real”.)

Greu de spus, pe cât de „imaginată” – şi deci reală! – e Frida Kahlo în viziunea lui Haghenbeck; cert e că, mai mult ca o biografie romanţată, Cartea secretă a Fridei Kahlo transmite ceva din nebunia divină ce animă marii creatori.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG