Linkuri accesibilitate

Rusia, sferele de influență și R. Moldova (Cristian Unteanu/Adevărul)


PSD sub conducerea lui Dragnea vrea să dea asaltul asupra statului de drept (Florin Ghețău).

Cristian Unteanu descifrează în Adevărul semnalul transmis de președintele rus Vladimir Putin prin cadoul făcut omologului său moldovean Igor Dodon aflat în vizită oficială la Moscova: o hartă a „Moldovei Mari”. „Nu a fost deloc un gest de simplă curtoazie. A fost un mesaj politic complex şi care trebuie tratat cu maximă seriozitate”, crede comentatorul. În opinia lui, destinatarul n-a fost neapărat Dodon, „oricum arondat în sfera de influenţă directă a Federaţiei Ruse şi strict dependent de ordinele acesteia”, ci merge mai departe, e „un mesaj adresat [...] interlocutorilor din NATO şi UE”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Putin ar pregăti astfel „condiţiile pentru dialogul decisiv, cel care să anticipeze punerea în operă a noului tip de relaţie SUA-Federaţia Rusă”. Și nu retrasarea granițelor va face obiectul negocierii dintre președintele american Donald Trump și cel rus, ci a sferelor de influență. Or asta se va face, arată Unteanu în Adevărul, cu „garanţii reciproce de securitate”, cu stabilirea întinderii zonelor respective de influenţă, dar cu posibilitatea de control reciproc a respectării angajamentelor. Într-un asemenea context, românii au „pentru prima oară în istorie, şansa de a nu fi singuri într-un asemenea moment de refacere a hărţilor de putere, ci să facem parte din harta garanţiilor pe care le reprezintă apartenenţa a UE şi NATO”.

Pe site-ul stiripesurse.ro, Cristian Hrițuc se ocupă de declarația președintelui Republicii Moldova: va rupe acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. E o afirmație pe care a mai făcut-o și la începutul campaniei dinaintea alegerilor prezidențiale, dar ulterior a „diluat-o”, observând că poate pierde voturi. Atunci, precauția a fost corectă. Între timp, Dodon a ajuns președinte și a lăsat-o deoparte. Se dovedește, consideră autorul comentariului, că nu și-a însușit noua postură, cea de șef de stat. „Spune-i acum moldoveanului care circulă liber în Europa că de mâine îi iei acest drept și fii sigur că vei pierde un vot. Spune-i că îi iei șansa de a exporta pe piața din UE și sigur vei pierde mediul de afaceri. Suspendă banii care vin de la UE pentru o intrare într-o Uniune Euro-Vamală care există doar pe hârtie și încet, încet vei deveni istorie”. „Rusia nu poate ajuta Moldova așa cum poate să o ajute Uniunea Europeană. Și asta se vede din cifre. Dodon preferă însă să se asigure pe el în detrimentul țării”, este concluzia lui Cristian Hrițuc.

Florin Ghețău detaliază ideea formulată deja săptămâna trecută în Suplimentul de cultură, și anume că 2016 a fost anul social-democratului Liviu Dragnea. Drept urmare, și 2017 se anunță palpitant. PSD sub conducerea lui Dragnea vrea să dea asaltul asupra statului de drept, camuflând totul cu avantaje oferite populației, dar care vor greva curând asupra economiei. Aici ar putea fi punctul de inflexiune al „atotputerniciei” aparente a PSD din acest moment. Deocamdată PSD nu a scos pe masă o strategie coerentă, „arată doar că e mărinimos, nu și că știe să producă bu­năstare”. Cât despre asaltul asupra statului de drept, ar fi de luat aminte, spune Florin Ghețău, că deja au ieșit în stradă, la minus 10 grade, o mie de oameni să manifesteze împotriva avocatului poporului Victor Ciorbea și că președintele Iohannis se va opune prin toate mijloacele legale modificărilor legislative care ar afecta vigilența anticorupției și independența justiției.

XS
SM
MD
LG