Linkuri accesibilitate

Putin: Rusia poate fi un garant al reglementării transnistrene, dacă părțile vor ajunge la un compromis


Tehnică rusă la parada militară de la Tiraspol, 9 mai 2016

Rusia poate fi un garant al reglementării transnistrene, dacă părțile în conflict vor ajunge la un compromis, a declarat președintele rus Vladimir Putin, după întrevederea de la Kremlin cu președintele moldovean Igor Dodon.

El a salutat recenta întâlnire de la Bender dintre Igor Dodon și noul lider transnistrean Vadim Krasnoselski, spunând că ea reflectă „dorința de restabilire a relațiilor și a integrității teritoriale a țării”, și că „ar putea crea condiții pentru începerea unor negocieri constructive și serioase privind reglementarea transnistreană”.

Totodată, Vladimir Putin a amintit că în anul 2003 conflictul a fost aproape de rezolvare, dar planul propus de Moscova a fost respins.

„Sper foarte mult să putem reveni la această chestiune. Să revenim nu în vorbe, ci în fapte. Și, respectând interesele tuturor oamenilor care locuiesc în acest teritoriu, să fie găsit un compromis. Dacă un asemenea compromis va fi găsit, iar asta e posibil numai între Moldova și Transnistria, atunci, fără îndoială, noi vom deveni un garant al îndeplinirii tuturor înțelegerilor atinse”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Igor Dodon crede că anumite prevederi ale așa-zisului plan Kozak de federalizare a Moldovei din 2003 ar putea servi drept bază pentru o soluție politică a conflictului transnistrean. Totodată, Donon consideră că revenirea la Memorandumul Kozak nu mai este posibilă.

În 2003, guvernarea comunistă de la Chișinău a respins documentul pe motiv că oferea Tiraspolului împuterniciri exagerat de mari, inclusiv dreptul la veto în chestiuni de politică internă și externă și, totodată, legaliza prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG