Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Sunt convins că guvernanţii noştri ştiu foarte bine că societatea civilă nu are conştiinţă de sine”


Punct de vedere săptămânal în dialog

Pentru directorul executiv al Asociației pentru democratie participativă ADEPT, relația dintre autoritățile de la Chișinău și organizațiile neguvernamentale nu este una funcțională.

Europa Liberă: În urmă cu zece ani spicherul Parlamentului de atunci, Marian Lupu, declara sus şi tare că va găsi un mecanism de asimilare a propunerilor lansate de ONG-uri care au cea mai bună expertiză. Iată, după zece ani Parlamentul inventează bicicleta, care, de fapt, zice Marian Lupu, a funcţionat deja. Ce vrea să facă acum Parlamentul şi de ce iarăşi acest efort propagandistic?

Igor Boţan: „Este, într-adevăr, un nou efort legat de schimbarea de conjunctură şi de context. În 2005, în decembrie, atunci când a fost elaborată şi adoptată concepţia colaborării Parlamentului cu societatea civilă, Parlamentul avea o imagine foarte bună, chiar dacă era un parlament într-o configuraţie a Partidului Comuniştilor care controla toată puterea. Dar, în 2005 noi semnasem Planul de Acţiuni Republica Moldova–Uniunea Europeană. Şi paradigma la acel moment de cooperare cu societatea civilă era că această societate civilă pune umărul la promovarea acestor noi challenge-uri sau...”

Europa Liberă: …principii şi valori.

Igor Boţan: „Da, principii şi valori. A fost o perioadă benefică pentru ţara noastră. Cel puţin, până în 2007 Republica Moldova a făcut progrese, după care a intervenit o nouă conjunctură şi lucrurile s-au desfăşurat de altă manieră. Dar radioascultătorii trebuie să înţeleagă că în acea perioadă au fost puse bazele transparenţei decizionale şi acest lucru a fost foarte-foarte important, a luat mulţi ani. Acum vedem că Parlamentul, atunci când are nevoie, ignoră acele principii, adoptă legi când vrea şi cum vrea, ignorând procesul de transparenţă a adoptării deciziilor. Guvernul îşi asumă responsabilitatea, când vrea şi în condiţiile pe care le consideră oportune, chiar dacă Curtea Constituţională a adoptat o decizie care spune că astfel de proceduri pot fi adoptate doar in extremis, atunci când nu există altă soluţie.”

Europa Liberă: Deci, autorităţile, în special Parlamentul, neglijează nu doar o cutumă şi nu doar un angajament, dar, de fapt, o lege care descrie foarte clar procedurile transparenţei decizionale?

Igor Boţan: „Este adevărat că în acea lege Parlamentul şi-a lăsat portiţa deschisă, astfel, atunci când îi arde şi trebuie tare mult, să recurgă la argumente de tip: „sub presiunea evenimentelor”, „sub presiunea circumstanţelor”, „altă soluţie nu este”, „trebuie salvată ţara”, „trebuie stabilizată situaţia’.”

Europa Liberă: Vă referiţi la asumarea de răspundere?

Igor Boţan: „Da.”

Europa Liberă: Dar sunt legi care chiar e mai bine să se asigure cu o expertiză externă, internă, cum a fost situaţia cu audiovizualul. Vedem că audiovizualul dă foarte mari bătăi de cap. Practica bate gramatica.

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi nu doar audiovizualul. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în perioada guvernării aşa-zisei Alianţe pentru Integrare Europeană cu sistemul bancar, dacă ne uităm ce se întâmplă acum, de curând, cu Legea privind pensionarea sau Legea privind liberalizarea capitalului, deci, Parlamentul şi autorităţile procedează aşa cum le convine. Ignoră prevederile legii şi argumentele sunt că: „Sub presiunea circumstanţelor, nu avem altă soluţie’.”

Europa Liberă: Dar, totuşi, vor să dea impresie bună că, vezi Doamne, uite, se consultă cu ONG-urile.

Igor Boţan: „Aceasta înseamnă resetare. Şi această resetare are loc exact în momentul când autorităţile ne anunţă că au stabilizat situaţia. Deci, nu mai au nevoie de relaţiile vechi, vor să pună bazele unor relaţii noi cu organizaţii, probabil, noi, care nu au parcursul, experienţa pe care am avut-o noi, cei care am fost naivi în 2005 şi am crezut că lucrurile pot evolua. Dar toate aceste lucruri se întâmplă, fiindcă aşa cum era prevăzut în Planul de Acţiuni Republica Moldova–Uniunea Europeană, cooperarea guvernării cu societatea civilă, astfel de prevederi avem şi în agenda de asociere, şi în Acordul de Asociere. De aceea, ei nu pot evita o astfel de cooperare, dar vor ca această cooperare să le fie, cel puţin, comodă, confortabilă.”

Europa Liberă: Să nu deranjeze. Dacă ar fi să alegem un domeniu care ar demonstra, ca o hârtie de turnesol, relaţiile reale ale decidenţilor cu societatea, societatea civilă intermediind, de fapt, relaţia cu societatea, eu m-aş gândi, sigur, la presă, că aş trage jăratic la turta mea. Pentru dumneavoastră ce domeniu ar relevant, ca să vedem cum se întâmplă lucrurile la modul practic?

Igor Boţan: „Pentru mine cel mai relevant domeniu, pentru că de aceasta mă ocup de 20 de ani, ar fi domeniul electoral, în care lucrurile merg din rău în mai rău. Şi am menţionat acest lucru.”

Europa Liberă: Chiar dacă există expertiză suficientă.

Igor Boţan: „Există expertiză suficientă, există obligaţiuni internaţionale. Noi nu trebuie să uităm că pentru prima dată un concurent electoral a fost scos din cursă în 2014. Prima dată. Şi ştim că până acum nu au fost dovedite, probate acuzaţiile că ar fi fost folosiţi bani de peste hotare.”

Europa Liberă: Adică, motivele s-au volatilizat?

Igor Boţan: „Da. Pe de altă parte, noi ştim că exact atunci Partidul Democrat a organizat un megaconcert, care costa milioane şi milioane de lei şi ne-a anunţat că, de fapt, starurile pop din Rusia au venit şi au cântat din dragoste faţă de Partidul Democrat la Chişinău.”

Europa Liberă: Aceasta e partea factologică. Dar societatea a semnalat, a cerut intervenţii în legislaţie. Acum se pune la cale o nouă reformă a sistemului electoral. Dumneavoastră aveţi o părere despre aşa ceva? Nu contează care. Şi dacă credeţi că va fi luată în seamă părerea societăţii sau a experţilor pe acest subiect la modificarea cadrului legal?

Igor Boţan: „Eu sunt convins că guvernanţii noştri ştiu foarte bine că societatea civilă nu are conştiinţă de sine, că este un mozaic şi va recurge la serviciile şi suportul altor organizaţii nonguvernamentale, care vor zice că e bine. De ce cred că vor proceda aşa cum le convine? Pentru că noi vedem un şir de acţiuni după 2014, am invocat exemplul, după ce guvernanţii ne-au anunţat că a fost furat un miliard, noi am înţeles că ei fac tot ce le stă în putinţă pentru a-şi salva propria piele, pentru a identifica ţapi ispăşitori şi pentru a ajunge la izbândă.”

Europa Liberă: Dar Republica Moldova mai are acum o trăsătură nouă, distinctivă, ditamai opoziţionistul number 1 a ajuns şef de stat.

Igor Boţan: „Toată lumea înţelege că sunt jocuri. Este vorba despre un cartel politic, în care rolurile şi beneficiile sunt foarte bine distribuite.”

Europa Liberă: Adică, alura aceasta de protestatar se va...?

Igor Boţan: „Ea va fi folosită aşa cum deja s-a demonstrat: domnul Dodon va avea un punct de vedere care va fi ignorat de către guvernare. Iar domnia sa, din funcţia supremă în stat, ne va spune că, doar atunci când Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare, doar atunci ceea ce şi-a dorit domnia sa şi bunele intenţii vor putea fi atinse.”

XS
SM
MD
LG