Linkuri accesibilitate

„Mari păpușari” sunt cu totul alții dincolo de Prut (Răzvan Voncu/Adevărul)


Revista presei de la București.

Odată ce s-a înscăunat lider de partid, Vlad Plahotniuc și-a compromis imaginea de „mare păpușar” al politicii din Republica Moldova, arată Răzvan Voncu într-un articol publicat pe blogurile Adevărul. ”Marii păpuşari, (...) chiar şi la Bucureşti (ca să nu mai vorbim de Roma sau Paris) nu ies niciodată în faţă”. Și în planul vieții personale, un adevărat ”mare păpușar” e mai degrabă discret: ”e imposibil să fii şi păpuşar, şi oligarh. Dacă apari în Maybach sau în Bentley, nu mai dă nimeni mâna cu tine. Dacă umbli înconjurat de stoluri de animatoare, ţi se va vorbi, poate, despre timpul probabil, dar nu despre combinaţii politice”. În aceste condiții, Răzvan Voncu suspectează că „mari păpușari” sunt cu totul alții dincolo de Prut: de pildă, Petru Lucinski și Iurie Roșca.

Pe site-ul Ziare.com, Lucian Lumezeanu se ocupă de consecințele anunțatei bune colaborări dintre Donald Trump, președinte ales al Statelor Unite, și Vladimir Putin, liderul de la Kremlin. Ce urmări ar fi, mai ales pentru România? Lumezeanu arată că numirile anunțate de Trump pe posturi cheie de la casa Albă alcătuiesc o listă de susținători ai Moscovei, posibil chiar un ”guvern de marionete” ale lui Vladimir Putin. Deocamdată însă nimic nu e clar. Totul depinde de ce înțeles dau Trump și respectiv Putin noțiunii de ”cooperare”. Dacă e vorba de a lăsa cu totul mână liberă Rusiei în Europa de Est, e de rău pentru România. Dacă ”resetarea” ar fi una "soft", permițând Rusiei doar să iasă din situația economică dificilă, ar fi mai puțin grav. Mai e însă o variantă, crede Lucian Lumezeanu: America nu renunță la scutul antirachetă de la Deveselu (un atu important pentru România), dar nici nu se amestecă în ce ar avea de gând să facă Putin cu Republica Moldova, de pildă. Totul stă încă sub semnul lui deocamdată: îmbunătățirea relațiilor SUA-Rusia ”nu are un fundament geopolitic solid, potențialul de conflict și neînțelegere fiind cu mult mai mare. Practic, relația personală dintre cei doi lideri (încercata și de George W. Bush cu Putin) este singurul stâlp pe care se poate sprijini o relație bună între cele două țări”.

Destulă vâlvă la București după ce numărul doi din Serviciul Român de Informații a fost suspendat din funcție, ca urmare a unor detalii și fotografii transmise public de inculpatul fugar Sebastian Ghiță. Fotografiile par a dovedi că generalul SRI Florian Coldea și mogulul Sebastian Ghiță au făcut mai multe vacanțe împreună, cu familiile, chiar în perioada în care Ghiță era cercetat penal inclusiv pe baza unor informații furnizate de SRI. Din păcate, arată Silviu Sergiu în „România liberă”, ”dovezile despre prietenia dintre Florian Coldea și Sebastian Ghiță au scurtcircuitat încrederea românilor în lupta anticorupție”. Problema este ”cum vom reuși să salvăm credibilitatea Justiției (...)după aceste scandaluri”, iar jurnalistul are câteva soluții: investigațiile anticorupție să fie extinse și asupra serviciilor secrete, să fie scoase la lumină ”toate afacerile oneroase” ale instituțiilor de aceste fel (se știe că Sebastian Ghiță s-a îmbogățit și din contracte enorme făcute chiar cu SRI, Serviciul de Informații externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, pe bani publici. Ar fi nevoie și de control civil asupra serviciilor, numai că, adaugă Silviu Sergiu, sunt puține șanse ca asemenea lucruri să se întâmple în România.

XS
SM
MD
LG