Linkuri accesibilitate

Moldovenii cred că problemele sociale şi cele economice ar trebui să fie prioritare pe agenda şefului statului


Sondaj de opinie despre anul 2016.

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a dat publicităţii luni la Chişinău un nou sondaj de opinie despre cum apreciază cetățenii anul 2016. Unul din evenimentele care a marcat anul trecut este scrutinul prezidențial direct, arată datele cercetării. Aproape 40 la sută dintre respondenţi cred că alegerea directă a preşedintelui va schimba lucrurile spre bine. O treime cred însă că situaţia nu se va schimba. Marea majoritate însă au aşteptări exagerate de la şeful statului, aşa cum veţi auzi din relatarea Allei Ceapai.

Problemele sociale şi cele economice ar trebui să fie prioritare pe agenda şefului statului, cred majoritatea respondenţilor. În opinia lor, preşedintele ales direct ar trebui să majoreze pensiile şi salariile, să creeze locuri de muncă sau să aducă investiţii în ţară. Aceste priorităţi pe care şi le imaginează cetăţenii sunt însă improprii şefului statului, dat fiind atribuţii pe care le are acesta conform Constituţiei, observă autorii sondajului.

Potrivit cercetării, Igor Dodon rămâne politicianul cotat cu cea mai mare încredere (49,7%). El este urmat la mare distanţă, şi e vorba de aproximativ 35%, de Maia Sandu (15,6%), Andrei Năstase (9,4%) şi Renato Usatîi (5,2%). Fiecare al doilea respondent spune însă că nu are încredere în nici un politician.

Peste 50% dintre cei chestionaţi apreciază pozitiv un eventual scrutin parlamentar anticipat. Dacă acesta ar avea loc duminica viitoare în viitorul Legislativ ar putea accede cinci formaţiuni, dintre care patru din opoziţie. Este vorba de PSRM (37,8%), Partidul Platforma DA (9,2%), Partidul Acţiune şi Solidaritate (8,7%) şi formaţiunea Partidul „Nostru” (6,1%). Dintre actualele partide de la guvernare în viitorul Parlament s-ar regăsi doar PD (7,2%) - pilonul actualei majorităţi.

Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, explică de ce un eventual scrutin parlamentar anticipat nu este privit cu ochi buni de o bună parte din respondenţi, în condiţiile în care majoritatea îşi doresc o schimbare a clasei politice:

„O parte din cei 29% care apreciază negativ desfăşurarea alegerilor anticipate motivează prin aceea că dacă acestea vor avea loc majoritatea parlamentară va fi de orientare de stânga, pro-rusească. Partidele noi, de dreapta, cum ar fi PPDA, PAS încă nu au reuşit să se consolideze.”

În ce priveşte orientarea externă a ţării, 38% dintre respondenţi spun că ar vota la un eventual referendum pentru aderarea Moldovei la UE. Numărul adepţilor aderării la Uniunea Eurasiatică este mai mare şi depăşeşte 41%. Expertul Nicolae Bodean spune că popularitatea vectorului eurasiatic este într-o uşoară creștere, doar că acest lucru nu s-ar datora neapărat victoriei lui Igor Dodon în scrutinul prezidenţial:

„Alegerea pro-asiatică a crescut pe seama indecișilor şi în mare parte s-ar datora schimbărilor care au avut loc pe scena politică din Republica Moldova. Totodată vedem însă că cifra adepţilor vectorului pro-asiatic nu se reflectă în opţiunile electorale ale PSRM şi Igor Dodon. Acest scor pozitiv al PSRM l-am explica mai curând prin preferinţa populaţiei pentru un partid mare şi un lider autoritar.”

Privind retroactiv la anul care tocmai s-a încheiat marea majoritate a respondenţilor spun că 2016 a fost la fel sau mai complicat faţă de 2015. Preţurile, şomajul, sărăcia şi corupţia rămân a fi principalele îngrijorări. În lista preocupărilor apare pentru prima dată creşterea vârstei de pensionare, prevăzută în reforma sistemului de pensii. Aşteptările respondenţilor de la 2017 sunt împărţite aproape egal între cele optimiste şi cele pesimiste, sugerează sondajul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG