Linkuri accesibilitate

Audierile din Senatul american ale lui James Mattis și Mike Pompeo (VIDEO)


Ambii au descris Rusia drept un actor agresiv cu care Statele Unite trebuie să se confrunte ferm pe scena internațională.

Doi candidați la principalele funcții în domeniul securității în viitoarea administrație americană a președintelui Donald Trump au avertizat că Rusia încearcă să submineze instituțiile Statelor Unite și Uniunii Europene. James Mattis nominalizat de președintele ales în fruntea Pentagonului și Mike Pompeo au vorbit joi, la audierile de confirmare în Senat. În rezumat, relatările corespondenților noștri Carl Schreck și Mike Eckel​.

Declarațiile celor doi candidați au contrastat cu tonul mai conciliant față de Rusia pe care l-a avut Donald Trump în timpul campaniei și după câștigarea alegerilor din 8 noiembrie. Eu au vorbit la audieri separate în Senatul Statelor Unite înainte de a fi confirmați în noile funcții. Dar ambii au descris Rusia drept un actor agresiv pe care Statele Unite trebuie să-l confrunte ferm pe arena internațională.

„Recunoaștem că el încearcă să rupă Alianța Nord Atlantică”, a spus, vorbind despre liderul rus Vladimir Putin, candidatul la șefia Ministerului american al Apărării, James Mattis, în Comisia pentru Forțele Armate a Senatului.

Generalul în retragere James Mattis
Generalul în retragere James Mattis

„Vom face pași în domeniul diplomatic, economic, militar lucrând cu aliații noștri pentru a ne apăra atunci când trebuie”, a mai spus Mattis, general în retragere, care a condus trupele de pușcași marini în timpul invaziei Afganistanului din 2001 și a răsturnării lui Saddam Hussein, în Irak, doi ani mai târziu.

În vârstă de 66 de ani, Mattis a spus că nu se opune cooperării cu Moscova, dar că Washingtonul nu trebuie să se înșele în privința Rusiei, care a ales să-i fie un „competitor strategic”.

James Mattis: Vladimir Putin încearcă să „rupă” NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

„Există un număr tot mai mic de domenii în care putem conlucra și un număr tot mai mare de domenii în care va trebui să ne confruntăm cu Rusia”, a mai spus candidatul la șefia Pentagonului. Sub presiunea întrebărilor senatorului John McCain, Mattis a mers mai departe, spunând că sprijină o prezență militară americană în Țările Baltice.

Statele Unite au început luna aceasta să desfășoare forțe în Europa de Est, prin rotație, în cadrul așa-numitei Inițiative de Reasigurare Europeană, care a fost lansată în comun cu NATO ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Mike Pompeo la audierile din Senat
Mike Pompeo la audierile din Senat

Declarații asemănătoare cu ale lui Mattis, făcea, joi, și candidatul nominalizat de Donald Trump la șefia CIA, Mike Pompeo, vorbind în Comisia pentru Informații a Senatului:

„Rusia s-a reafirmat în mod agresiv, invadând și ocupând Ucraina, amenințând Europa, dar fără să facă nimic pentru a ajuta la distrugerea și înfrângerea ISIS (gruparea Statul Islamic)”, a spus Pompeo.

Nominalizarea lui Pompeo, în vârstă de 53 de ani, a survenit pe fundalul neînțelegerilor dintre Donald Trump și comunitatea de informații americană cu privire la atacurile cibernetice din timp alegerilor prezidențiale din noiembrie trecut.

Agențiile americane de informații l-au acuzat pe liderul rus Vladimir Putin de ordonarea acestor atacuri, care au cauzat daune electorale contracandidatei lui Trump, Hillary Clinton. Multă vreme, președintele ales a contestat concluziile comunității de informații, recunoscând abia miercuri că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor, dar insistând mai departe că acestea nu au avut impact asupra rezultatului alegerilor.

La audierile din Senat, Pompeo a spus că a asistat la recenta întâlnire a lui Donald Trump cu actualii șefi ai agențiilor de informații americane, care i-au prezentat un raport despre analiza „acțiunilor și intențiilor Rusiei în recentele alegeri americane.

„Acest raport prezintă foarte limpede ce a avut loc – implicarea rusă în eforturile de a fura informație și a produce un impact asupra democrației americane”.

Candidatul la șefia CIA a încercat să repare pagubele cauzate de disputa între comunitatea de informații și președintele ales.

„N-am nici o îndoială că dezbaterea care are loc este unul din obiectivele pe care și le-a propus Vladimir Putin – să semene neîncredere în sânul comunității politice americane (…). N-ar trebui să ne mire că liderii din Rusia văd în asta ceva care le-ar putea aduce beneficii”, a spus Mike Pompeo.

Membru republican în Camera Reprezentanților și fost ofițer de armată, el a spus că va fi gata, dacă va fi nevoie, să i opună lui Donald Trump, care își începe mandatul de președinte pe 20 ianuarie și va apăra Agenția Centrală de Informații de orice încercări de a-i politiza activitatea.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG