Linkuri accesibilitate

Semne de întrebare pe tema confirmării lui Rex Tillerson în funcția de secretar de stat


Temerile sint legate de legaturile lui Tillerson cu Vladimir Putin, de pe vremea cind omul de afaceri a condus firma ExxonMobil.

Va fi confirmat in functia de secretar de stat, Rex Tillerson? o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Cei mai multi observatori cred ca da, numai ca nu este inca sigur. Senatorul republican Marco Rubio, fost candidat prezidential a fost sceptic cu privire la nominalizare de la bun inceput. Temerile sint legate de legaturile lui Tillerson cu Vladimir Putin, de pe vremea cind omul de afaceri a condus firma ExxonMobil.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

De citeva ori, la intrebarile lui Rubio din comisia senatoriala, Tillerson a refuzat sa se pronunte cu privire la actiunile criminale ale fortelor rusesti in Siria sau incalcarile flagrante ale drepturilor omului in Arabia Saudita. Senatorul Rubio spune ca valorile morale si claritatea acestora trebuie sa ghideze política externa americana si crede ca in legatura cu anumite situatii – cum este catastrofa umanitara din Siria, creata cu concursul Rusiei – nu este loc de ambiguitate, in pronuntarile unei viitoare inalte oficialitati americane, faptele sint clare si cunoscute.

Rubio nu este singurul senator republican care exprima ingrijorare cu privire la raporturile anterioare ale lui Tillerson cu Putin. El are insa puterea, daca nu sa opreasca nominalizarea, cel putin sa creeze o situatie umilitoare pentru candidat. Senatorul de Florida face parte din Comisia pentru Relatii Externe unde sint 10 republicani si 9 democrati. Daca voteaza impotriva, comisia poate respinge candidatura. Daca asa s-ar intimpla, ar fi o situatie nedorita de echipa de tranzitie Trump, dar liderul republican din Senat poate sa supuna oricum candidatura in plen, votul din Comisie nu il impiedica sa o faca. Se intimpla rar ca plenul sa desconsidere votul comisiei de specialitate, dar nu e imposibil.

Rubio a spus ca viitorul secretar de stat trebuie sa priveasca lumea cu claritate morala, sa nu aiba conflicte de interese, sa inteleaga interésele Americii si sa le promoveze. Senatorul crede ca raporturile internationale de afaceri ale lui Tillerson, la ExxonMobil pot constitui un astfel de conflict de interese.

In Comisie, inca e posibil ca votul sa fie pozitiv, daca cel putin unul dintre democratii care nu s-au pronuntat inca, opteaza pentru Tillerson. Pentru unii dintre democrati calculul poate sa fie si ca unele dintre alternativele la Tillerson, pe care un Donald Trump infuriat le-ar putea prezenta, ar fi chiar mai putin de dorit. Pe ansamblu, Rex Tillerson a lasat o impresie buna, cu exceptia momentelor mentionate, refuzul de a raspunde clar despre activitatile de lobby ale firmei pe care a condus-o, precum si faptul ca a spus ca nu a stat de vorba, pe larg, cu Donald Trump despre Rusia.

Daca nominalizarea este votata in plen, acolo exista alti sceptici republicani, intre care senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham. Dar pe ansamblu, observatorii politici inca cred ca Rex Tillerson are o sansa buna sa fie confirmat in functie.

XS
SM
MD
LG