Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson audiat în Senatul american: Rusia a încălcat legislația internațională anexînd Crimea (Video)


Rex Tillerson
Rex Tillerson

Rex Tillerson, candidatul la funcția de Secretar de stat în noua administrație americană, a declarat că Statele Unite ar fi trebuit să reacționeze mai decis la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea decătre Rusia, în 2014.

În cursul audierilor din Senat, pentru confirmarea sa la conducerea diplomației americane, fostul director executive al concernului Exxon Mobile a afirmat că Statele Unite ar fi trebuit să acorde imediat asistență militară, pentru a preveni continuarea actelor de agresiune ale Rusiei. În opinia lui Tillerson, reacția „slabă” a administrației Obama ar fi încurajat Rusia să sprijine mișcarea separatistă din estul Ucrainei cu arme și oameni. În locul sancțiunilor, impuse de Statele Unite, fosta administrație ar fi trebuit să incurajeze autoritățile de la Kiev să-și maseze trupele la granița estică, trupe pe care Statele Unite sau NATO le-ar fi putut sprijini logistic, prin zboruri de observație.

Rex Tillerson a declarat, de asemenea, că rapoartele serviciilor americane de informații, privind atacurile cibernetice rusești din timpul campaniei prezidențiale americane sunt „îngrijorătoare”. El a precizat că nu a avut acces la informațiile secrete și că nu poate judeca dacă într-adevăr atacurile cibernetice au fost ordonate de președintele rus Vladimir Putin, cum se afirmă în informațiile făcute publice de serviciile americane.

Tillerson este audiat în comisia de politică externă a Senatului, pe fundalul nenumăratelor specualții care s-au făcut privind relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin din perioada când conducea Exxon Mobile.

XS
SM
MD
LG