Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Ministerul Sănătății este gata să scape de problema spațiilor pentru Serviciul 903. Instituția a avizat pozitiv un proiect propus de mai mulți deputați ex-comuniști, care vor ca administrațiile publice locale să asigure gratuit cu spații Serviciul de Urgență. Instituția vrea ca exact pe această cale să scape și de problema centrelor de medicină legală. Guvernul este atenționat însă de congresul puterilor locale că astfel sunt încălcate prevederile Constituției, Legii privind descentralizarea administrativă și Legii administrației publice locale. Primarii spun că administrațiile locale sunt obligate astfel să suporte cheltuieli suplimentare pentru structuri care nu le aparțin. Documentul va fi prezentat mâine Guvernului.

Serviciul de Urgență din Moldova activează la limită. Unele ambulanțe dispun doar de un balon cu oxygen. Potrivit unui raport privind accesul populației la serviciile medicale de urgență, aproape toate ambulanțele din țară sunt uzate în proporție de 80%. Pe lângă faptul că sunt vechi, ambulanțele mai sunt și insuficiente și pun în pericol viața pacienților. Cercetarea arată că 90% dintre cele 355 de ambulanțe din Moldova sunt uzate în proporție de 80%. Asta, în condițiile în care, potrivit unei hotărâri de Guvern, o ambulanță nu mai poate fi folosită, dacă gradul de uzură depășește 50%.

Venituri fabuloase pentru farmaciile din țară. Moldovenii au cumpărat în 2015 medicamente de peste patru miliarde de lei. Cifra se aproprie de întreg bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Interesant este că veniturile farmaciilor, în raport cu cheltuielile totale în sănătate, sunt în creștere în comparație cu anii precedenți. Veniturile obținute de apoteci constituie plăți directe, efectuate de moldoveni din surse proprii. Doar 6,2 la sută constituie surse bugetare, adică banii plătiți de CNAM pentru medicamentele compensate. Același raport mai arată că moldovenii care interacționează cu sistemul medical sunt nevoiți să cumpere majoritatea medicamentelor, fie că dispun sau nu de asigurare medicală.

Și vești bune pentru femeile din Moldova diagnosticate cu cancer la sân, care au suferit o mastectomie. Pentru prima dată, Institutul Oncologic va oferi gratuit proteze mamare pacientelor care și-au pierdut un sân. Informația a fost confirmată de către directorul instituției, Larisa Catrinici. Potrivit ei, anul trecut au fost procurate 1.600 de proteze mamare, iar acum, acestea urmează să fie distribuite femeilor care au cea mai mare nevoie de ele.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG