Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul emisiunii este Dorin Dușciac.

„Ultimul număr al Gazetei Basarabiei din anul 2016 prezintă cititorilor săi mai multe evenimente organizate de către asociațiile diasporei originare din Republica Moldova, în țările de reședință. Prezentarea vinurilor moldovenești în cadrul unei serate multiculturale la Roma, lansarea unui Centru Educațional pentru copii la Padova, organizarea unui Seminar juridic pentru migranții moldoveni de la Paris, ateliere pentru abilitarea femeilor migrante în Italia și Spania sau participarea unui stand cu produse din Republica Moldova la Târgul internațional de Crăciun la Atena – iată doar câteva activități prin care diaspora a marcat finalul anului 2016, și care se regăsesc oglindite în Gazetă. Remarcăm cu această ocazie, că în ultimul timp se atestă o schimbare calitativă în organizarea acestor evenimente: aspectul festiv lasă din ce în ce mai mult loc activităților care contribuie la o mai bună integrare a migranților noștri în țările de reședință, și la o promovare activă a unei imagini pozitive a țării de origine în Occident.

Implicarea diasporei în procesele electorale din Republica Moldova și din România este subiectul editorialului intitulat „Diaspora și matematica post-electorală”. În acest articol, subsemnatul analizează dinamică participării la vot în diasporă la ultimele scrutine electorale din cele două state românești, și ajunge la concluzia, că „drep­tul de vot în diasporă trebuie apărat prin măsuri eficiente şi bine gândite, parte a unui efort de lungă durată şi a unei strategii de afirmare şi consolidare a diasporei, şi nu prin chemări populiste, gră­bite şi generatoare de benefi­cii de imagine pentru câteva persoane”. „Contri­buţia diasporei la schimba­rea peisajului politic în ţara de origine este cel puţin la fel de importantă ca şi remiten­ţele. Prin remitenţe, diaspora le oferă celor de acasă şansa unui trai decent azi. Prin par­ticiparea la alegeri, diaspora oferă ţării un trai îndestulat pentru ziua de mâine”, conchide autorul.

Bunele relaţii cu Berlinul sunt un lucru râvnit şi preţuit. Şi nu doar în Europa” – acesta este titlul unui interviu realizat de către colega noastră Aliona Purci cu Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Germania. „Germania este cel mai important partener econo­mic occidental al ţărilor din Europa Centrală, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centra­lă. Republica Moldova nu este o excepţie”, se mai menţionează în interviu.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG