Linkuri accesibilitate

Donald Trump și securitatea cibernetică


Donald Trump
Donald Trump

Președintele ales al SUA nu crede că hackingul rusesc ar fi putut influența rezultatele alegerilor americane.

Președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump a promis că în primele 90 de zile ale mandatului său va lua măsuri „agresive” împotriva atacurilor cibernetice, dar nici după întâlnirea de vineri, 6 ianuarie, cu șefii serviciilor americane de informații nu a vorbit despre rolul central pe care Rusia l-a jucat în campania de piraterie cibernetică din timpul campaniei electorale americane.

McCain: Inacțiunea SUA pe planul securității ciberneticii i-a „încurajat pe adversari”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Trump a declarat că măsurile de siguranță care vor fi luate nu vor fi făcute publice pentru a nu „oferi informații celor care vor să ne facă rău”. El a adăugat că măsuri speciale de securitate trebuie luate „la diverse nivele ale administrației, în organizații, asociații și corporații”.

„Deși Rusia, China, alte state, grupuri și indivizi din exterior încearcă în permanență să penetreze infrastructura cibernetică a instituțiilor noastre guvernamentale, companiilor și organizațiilor, inclusiv Comitetul Național Democrat, nu a existat absolut niciun impact asupra rezultatului alegerilor [...]”, a ținut să precizeze președintele ales după întrevederea cu șefii serviciilor americane de informații. Într-un mesaj pe Twitter, el a criticat Partidul Democrat pentru faptul că nu s-ar fi apărat de atacuri cibernetice, spre deosebire de partidul său republican care „a avut un sistem puternic” de securitate.

Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacurile cibernetice din cursul campaniei electorale americane de anul trecut, pentru a submina șansele democratei Hillary Clinton și a-l sprijini pe candidatul republican Donald Trump. Aceasta este concluzia unui nou raport dat vineri publicității de biroul directorului Agenției Naționale de Informații. „Suntem foarte siguri că în cursul campaniei, Putin și guvernul rus s-au decis să sprijine candidatura lui Donald Trump”, se arată în raport. Inițial, se mai arată în raport, scopul campaniei ruse de piraterie cibernetică fusese de a submina încrederea americanilor în procesul electoral.

Pentru moment, Rusia nu a reacționat la concluziile acestui raport, dar în trecut a respins categoric orice amestec în procesul electoral american și orice legătură cu atacurile cibernetice care au afectat Partidul Democrat și pe colaboratori apropiați ai lui Hillary Clinton.

Pe de altă parte, președintele Barack Obama a acuzat din nou Rusia, într-un interviu cu postul de televiziune ABC, că s-a amestecat în procesul electoral american de anul trecut. „Au vrut să se amestece și au făcut-o”, a declarat Obama într-un interviu care va fi prezentat duminică. Președintele s-a declarat îngrijorat de faptul că mulți republicani par să dea mai multă crezare președintelui rus Vladimir Putin decât serviciilor americane de informații. Și i-a reamintit președintelui ales Donald Trump că „noi suntem în aceeași echipă. Putin nu este în echipa noastră”. (I.G.)

XS
SM
MD
LG