Linkuri accesibilitate

Guvernul Grindeanu/Dragnea și Moldova (Adevărul)


Revenirea lui Meleșcanu la externe - o sfidare la adresa diasporei (Ioan Stanomir/contributors.ro).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

Nu prea are mulți fani în presă noul guvern instalat aseară la București. Unii îl numesc guvernul Sorin Grindeanu, alții l-au botezat guvernul Dragnea, aluzie la rolul de marionetă rezervat pe față de liderul social-democraților noului premier.

Totuși, există în presa de azi cel puțin un comentator mulțumit: Lulea Marius Dorin. Semnează pe blogurile Adevărul și consideră că: „Actuala clasa politică a declarat la unison că Unirea dintre România şi Republica Moldova este următorul proiect de ţară după integrarea în NATO şi apoi în Uniunea Europeană”. Argumentele care l-au condus la această concluzie invocă declarații ale miniștrilor, în special ale celui de externe, Teodor Meleșcanu, doar că uneori vorbele acestora par să fi fost interpretate prea optimist. Teodor Meleșcanu, de pildă, e citat cu următoarea formulare: „România (trebuie) să devină, în aceşti patru ani, cea mai importantă putere politică, economică şi militară din sud-estul Europei”. Ceea ce urmează punem noi între ghilimele, pentru că aparține semnatarului articolului: „Acest deziderat, scrie Lulea Marius Dorin, [...] se poate atinge prin Unirea Republicii Moldova cu România, ţara noastră urmând a deveni după 2018, anul preconizat pentru acest lucru, principala forţă din regiune, aşa cum de altfel ministrul de Externe şi-a şi fixat ca obiectiv”.

Ioan Stanomir vede, dimpotrivă, în revenirea lui Meleșcanu la externe o „sfidare în raport de o diasporă care a acţionat ca un vector decisiv în victoria din 2014 a lui Klaus Iohannis” (citat din articolul apărut pe contributors.ro). Meleșcanu a demisionat atunci, după scandalul organizării defectuoase a votului în străinătate, când mii de români au stat în frig și ploaie la coadă în fața centrelor de vot fără să poată intra până la închiderea urnelor.

Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea în lipsă a inculpatului fugar Sebastian Ghiță, care, de acolo de unde s-o afla, inundă media cu înregistrări video în care amenință cu dezvăluiri compromițătoare despre magistrați cu posturi de decizie. Comentatorii leagă strâns această campanie de denigrare a justiției de miza principală a noului guvern, adică, de fapt, a lui Liviu Dragnea: neutralizarea rapidă a tuturor pârghiilor de care dispun încă, prin lege, magistrații împotriva fenomenului corupției.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, remarcă surpriza momentului: fostul președinte Traian Băsescu, în mandatele căruia Direcția Națională Anticorupție și celelalte instituții esențiale din Justiție au prins consistență, pare să fi devenit între timp aliatul lui Sebastian Ghiță, co-autor deci ofensiva de decredibilizare a ideii de anticorupție.

Dan Tapalagă descrie pe Hotnews.ro cum crede că se vor înlănțui măsurile: cu o mână se scriu legi și ordonanțe de urgență care vor goli de conținut actualul sistem de justiție, cu cealaltă se împart pomeni substanțiale: măriri de salarii și pensii, plus reduceri de taxe. „Este de departe unul dintre cele mai grele momente pe care le traversează România după integrarea în UE din 2007, incomparabil mai dificil decât tentativa de puci din 2012 [...]. A început un proces de restaurație premeditat si dificil de stopat. Publicul a avut posibilitatea să evite la vot dezastrul care se prefigureaza la orizont, dar (pe 11 decembrie) a cam ratat momentul”.

XS
SM
MD
LG