Linkuri accesibilitate

Guvernarea social-democrată în România și prioritățile ei


Premierul Sorin Grindeanu în Parlamentul de la București
Premierul Sorin Grindeanu în Parlamentul de la București

Noua guvernare va încerca să restrângă cât mai mult zona de acțiune a presei independente.

Toată lumea a înțeles, desigur, cine va face jocurile în următoarea perioadă. Din poziția de lider al PSD și de președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea va controla și guvernul, și Parlamentul. Prim-ministrul Sorin Grindeanu și-a asumat, deja, rolul de executant docil, în așteptarea momentului când Dragnea va putea prelua el însuși conducerea executivului. Trei sunt direcțiile prioritare în care cred că va acționa guvernarea social-democrată.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Vor continua și se vor intensifica atacurile la adresa lui Klaus Iohannis. În momentul de față, instituția prezidențială este singura forță de opoziție în raport cu puterea discreționară a lui Liviu Dragnea. Președintele va trebui însă să dea dovadă de prudență, întrucât va exista permanent amenințarea cu suspendarea și demiterea. În plus, Dragnea vizează și alegerile prezidențiale din 2019, ceea ce îl transformă pe Klaus Iohannis într-o țintă privilegiată.

În al doilea rând, noua guvernare va încerca, am convingerea, să restrângă cât mai mult zona de acțiune a presei independente. Liderii PSD se tot plâng, de o bună bucată de vreme, că sunt victimele unor campanii mediatice de „manipulare” și de „intoxicare”. E, totuși, paradoxal, să-i auzi lamentându-se, când au la dispoziție două posturi de televiziune specializate în linșaj mediatic. Acum, prin desființarea taxei Radio TV, serviciul public de radio și televiziune va fi la discreția guvernului, adică a Partidului social-democrat.

În fine, se anunță o ofensivă puternică asupra justiției. În programul de guvernare al PSD nu se pomenește nimic despre lupta anti-corupție, ceea ce este cu totul neobișnuit. În schimb, partidul ne previne că o serie de legi vor fi amendate sau anulate, că se vor face schimbări substanțiale în sistemul judiciar. Simptomatică este numirea lui Florin Iordache la Ministerul Justiției, Iordache fiind unul dintre parlamentarii care au încercat, acum câțiva ani, să modifice codul penal. Când știm că și Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au probleme cu justiția, și nu sunt singurele personaje cu probleme de la vârful puterii, ne dăm seama cât de important va fi ca instituțiile abilitate, în frunte cu Direcția Națională Anticorupție, să reziste atacurilor politice.

Cât despre societatea civilă ea pare să se afle, deocamdată, în expectativă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG