Linkuri accesibilitate

Atacul de la clubul Reina din Istanbul a fost revendicat de gruparea extremistă Statul Islamic


Intrarea în clubul Reina de pe malul Bosforului, Istanbul, 2 ianuarie 2017
Intrarea în clubul Reina de pe malul Bosforului, Istanbul, 2 ianuarie 2017

Autoritățile turce au arestat opt persoane în legătură cu acest caz.

Autoritățile turce sînt pe cale să identifice persoana care a ucis 39 de oameni în noaptea de anul nou la un club din Istanbul, și au arestat opt persoane în legătură cu acest caz.

Anunțul a fost făcut luni la o conferință de presă de către vicepremierul turc Numan Kurtulums.

Agenția Reuter îl citează pe Kurtulumus cu declarația că operațiunile militare ala Turciei în Siria, lansate în luna august a anului trecut, au mâniat grupările teroriste, dar că Turcia își va continua ofensiva pînă când toate amenințările la adresa ei vor fi eliminate.

Turcia a trimis tancuri și forțe speciale în Siria pentru a-i îndepărta pe militanții grupării Statul Islamic de granițele sale și pentru a preveni ca luptătorii kurzi să ocupe terenul părăsit de gruparea Statul Islamic.

Kurtumulus a mai spus că atacul de duminică noaptea are diferențe semnificative față de alte atacuri din Turcia, și că a fost pus la cale pentru a crea falii în societatea turcă.

Atacul de la clubul Reina din Istanbul a fost revendicat de gruparea extremistă Statul Islamic, care a dat publicității luni o declarați în care se spune că „un soldat al califatului” e autorul atacului din locul unde „creștinii își celebrau sărbătoarea lor apostată”.

24 dintre cei 39 de oameni uciși erau străini, și printre ei se aflau cel puțin un cetățan al Arabiei Saudite, un canadian, cel puțin doi iordanieni, trei irakieni, trei libanezi, cel puțin un tunisian, doi indieni, un arab israelian, un turco-belgian cu dublă cetățenie, și un libian.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a fost informat de omologul său din Turcia că printre cei răniți se află și un cetățean moldovean.

La aproximativ o oră după miezul nopții de Anul Nou, atacatorul a ucis un polițist și încă o persoană la intrarea din clubul Reina, situat în districtul Ortakoy, și a deschis apoi focul cu o armă automată împotriva celor cam 500-700 de persoane care se aflau la petrecerea de Anul Nou.

Atacatorul, care era costumat în Moș Crăciun, a reușit să fugă după ce și-a schimbat hainele.

Autoritățile au declanșat o amplă operațiune de căutare. (LȘ)

XS
SM
MD
LG