Linkuri accesibilitate

Statele Unite sancționează Rusia pentru activitățile informatice criminale de subminare a proceselor democratice


Președintele a sancționat nouă entități și indivizi: două din Serviciile de Informații ruse (GRU și FSB); patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au furnizat suport materiale pentru operațiunile cibernetice ale GRU. 35 de diplomați ruși au fost declarați „persona non grata”.

Biroul de presă al Casei Albe a dat astăzi publicității un document anunțînd acțiunile pe care președintele Barack Obama le-a autorizat ca răspuns la „activitatea cibernetică malignă și de hărțuire rusă”.

Comunicatul de presă precizează faptul că președintele american „a autorizat un număr de acțiuni de răspuns la hărțuirea agresivă de către guvernul Rusiei a oficialităților Statelor Unite și la operațiunile cibernetice ce au vizat alegerile din Statele Unite în 2016. Activitățile cibernetice au fost menite să influențeze alegerile, să erodeze credința în instituțiile democratice din Statele Unite, să semene îndoială despre integritatea procesului nostru electoral, și să submineze încrederea în instituțiile guvernamentale americane. Aceste acțiuni sînt inacceptabile și nu vor fi tolerate.”

Documentul Casei Albe se ocupă în primele paragrafe cu „Sancționarea activității cibernetice ruse delictuale” și afirmă: „Ca răspuns la amenințarea pe care amestecul rus în alegerile noastre o pune securității naționale a Statelor Unite, președintele a adoptat un amendament la Dispoziția Executivă 13964. Așa cum a fost emisă inițial în aprilie 2015, această Dispoziție Executivă a creat o nouă autoritate specifică în cadrul guvernului american pentru a răspunde mai eficient celor mai semnificative atacuri cibernetice, în mod particular în situațiile în care actori cibernetici operează cu premeditare în spatele autorităților existente. [...]

Folosirea crescîndă a informaticii are drept obiectiv subminarea proceselor democratice pe plan intern și internațional - așa cum o exemplifică recentele activități ale Rusiei - și a făcut clar că a devenit necesar un instrument care să urmărească în mod explicit încercările de interferență în alegeri. Astfel, Președintele [Obama] a aprobat amendarea Dispoziției Executive 13964 pentru a autoriza sancțiuni împotriva acelora care:

- Falsifică, alterează sau își însușesc ilegal informație cu scopul sau cu efectul amestecului în sau subminarea proceselor electorale sau a instituțiilor.

Prin utilizarea acestei noi autorități, Președintele a sancționat nouă entități și indivizi: două din Serviciile de Informații ruse (GRU și FSB); patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au furnizat suport materiale pentru operațiunile cibernetice ale GRU.

- Directoratul Principal de Informații (Glavnoe Razvedyvatel’noe Upravlenie/GRU) este implicat în colectarea de materiale externe prin folosirea ofițerilor de informații și a unei varietăți de instrumente tehnice și este menit să falsifice, altereze, sau să cauzeze o însușire de informații cu scopul sau efectul de a interfera cu procesele electorale din Statele Unite în 2016.

- Serviciul Federal de Securitate (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti/FSB) a asistat GRU în desfășurarea activităților descrise mai sus.

- Trei alte entități includ Centrul Special de Tehnologie (STLC, Ltd. Special Technology Center St. Petersburg) care a sprijinit GRU în conducerea operațiunilor de spionaj; Zorsecurity (Esage Lab) a furnizat cercetarea și dezvoltarea tehnică necesare pentru GRU; iar Organizația Autonomă Noncomercială „Asociația Profesională a Designer-ilor de Sisteme de Procesare de Date” (ANO PO KSI) s-a ocupat de antrenamentul necesar pentru GRU.

- Persoanele sancționate individual sînt Igor Valentinovici Korobov, actualul șef al GRU; Serghei Alexandrovici Gizunov, adjunctul șefului GRU; Igor Olegovici Kostiuhov, un prim adjunct al șefului GRU; și Vladimir Stepanovici Alexseiev, de asemenea, un prim adjunct al șefului GRU.

În plus, Ministerul de Finanțe a desemnat două persoane ruse, Evgheni Bogaciov și Alexei Belan, în baza unei clauze existente a Dispoziției Executive, pentru folosirea unor măsuri informatice menite să ducă a însușirea ilegală de fonduri și informații de identificare persoanală.” [...]

Cel de-al doilea capitol a documentului Casei Albe se ocupă de „Răspunsul la hărțuirea personalului Statelor Unite de către ruși”.

Potrivit documentului citat: „În cursul ultimilor doi ani, hărțuirea personalului nostru diplomatic din Rusia de către ofițerii de securitate și poliție a crescut în mod semnificativ și a mers pînă dincolo de normele diplomatice internaționale de comportament. Alte ambasade occidentale au raportat preocupări similare. Ca răspuns la aceste acțiuni de hărțuire, Președintele a autorizat următoarele acțiuni:

- Astăzi, Departamentul de Stat a declarat „persona non grata” 35 de oficialități guvernamentale ruse de la Ambasada rusă din Washington și de la Consulatul rus din San Francisco. Ei activau de o manieră necorespunzătoare cu statutul lor diplomatic. Aceste persoane și familiile lor au căpătat un termen de 72 de ore pentru a părăsi Statele Unite.

În plus, Departamentul de Stat a făcut cunoscut oficial, că începînd de vineri, 30 decembrie, accesul rușilor va fi interzis în două clădiri deținute de guvernul rus, una în Maryland, iar cealaltă la New York.”

O a treia parte a documentului Casei Albe se referă la „Creșterea vigilenței față de activitatea cibernetică rusă cu intenții criminale”. Potrivit documentului citat: „Ministerul de Interne și FBI dau publicității un Raport Comun de Analiză (JAR) care conține informații tehnice declasificate despre activitatea criminală cibernetică a Serviciilor de Informații, civile și militare, ruse, pentru a-i sprijini mai bine pe cei care apără rețelele de comunicare informatice din Statele Unite și din străinătate și a identifica, detecta și întrerupe campania la scară mondială a Rusiei de activități cibernetice delictuale.

- JAR include informații despre calculatoarele din lume pe care serviciile de informații ruse le-au cooptat cu știința proprietarilor lor, în scopul conducerii activităților lor delictuale într-o manieră care face dificilă stabilirea legăturilor cu Rusia. În unele cazuri, comunitatea cibernetică de securitate a fost conștientă de această infrastructură, în altele, informația este nouă, declasificată, de guvernul american.

- Raportul include, de asemenea, date care să permită firmelor de securitate cibernetică și altor rețele apropiate să identifice programele utilizate de serviciile de informații ruse. Apărătorii rețelelor informatice pot folosi această informație ca să identifice și blocheze „malware” rus, forțînd serviciile de informații ruse să refacă programele lor. Această informație este parte a materialului nou declasificat.

- În final, JAR cuprinde informații despre felul specific în care serviciile de informații ruse își conduc activitățile. Această informație poate ajuta apărătorii rețelelor informatice să identifice mai bine noile tactici sau tehnici pe care un actor răuvoitor le-ar putea deșfășura sau să detecteze și să întrerupă o intruziune în curs într-un sistem informatic. [...]”

Documentul Casei Albe se încheie cu următoarele concluzii: „Amenințările cibernetice constituie unele din provocările cele mai serioase pe plan economic și al securității naționale cu care Statele Unite se confruntă în prezent. În cursul ultimilor opt ani, Administrația a urmat o strategie amplă în confruntarea cu aceste amenințări. Iar așa cum demonstrăm prin aceste acțiuni anunțate astăzi, intenționăm să continuăm să folosim o întreagă serie de autorități și instrumente, inclusiv angajamentul diplomatic, instrumente de politică comercială și mecanisme de apărare a legii, pentru a contracara amenințarea pe care o constituie actorii cibernetici răuvoitori, indiferent de țara lor de origine, pentru a apăra securitatea națională a Statelor Unite.”

XS
SM
MD
LG