Linkuri accesibilitate

Kerry: pacea dintre Israel și palestinieni se află sub amenințare


Secretarul de stat american John Kerry a declarat că o soluție între două state este singura cale posibilă de rezolvare a conflictului dintre Israel și palestinieni. Într-un amplu discurs pe tema Orientului Mijlociu, susținut miercuri la Departamentul de stat, Kerry a avertizat că înțelegerea de pace este sub amenințare. Potrivit lui, de impasul ce s-a creat sunt responsabili și autonomia palestiniană, și Israelul. Kerry a spus că politica Israelului de colonizare a teritoriilor palestiniene nu este una câștigătoare și că o soluție a conflictului nu poate fi decât între două state. Secretarul de stat a subliniat însă că actuala administrație de la Washington rămâne „un mare prieten al Israelului”.

Administrația premierului izraelian Benjamin Netanyahu a numit poziția lui John Kerry drept preconcepută, menționând că secretarul de stat ignoră faptul că palestinienii nu vor să recunoască statul izraelian.

Președintele ales al Statelor Unite Donald Trump a declarat miercuri că nu va admite lipsa de respect față de Israel și a îndemnat Israelul să aibă „răbdare” până pe 20 ianuarie, inaugurarea sa în funcție. Potrivit lui Trump, SUA a fost mereu „un prieten bun” al Israelului, dar situația s-a schimbat după acordul nuclear cu Iranul, criticat de Tel-Aviv.

Pe 23 decembrie, Consiliul de securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere oprirea extinderii coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene. Pentru prima oară din 1979, Statele Unite nu s-au opus prin veto unei asemenea rezoluții. Premierul izraelian a criticat administrația SUA, acuzând-o că ar ține cu palestinienii.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG