Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, un președinte care nu recunoaște independența propriului stat (Deschide.md)


Lumea politică bipolară în R.Moldova este inevitabilă (Tribuna.md)

Tribuna.md publică un editorial semnat de Igor Volnițchi și, constată autorul, lumea politică bipolară în Republica Moldova este inevitabilă, or ea e o primă condiţie pentru supravieţuirea a absolut tuturor actorilor politici. În prezent, continuă editorialistul, asistăm la o competiţie acerbă între majoritatea partidelor şi liderilor cu pondere, care încearcă să constituie cei doi poli politici astfel încât ei să fie cei avantajaţi. La un pol, crede Igor Volnițchi, numaidecât se va afla Vlad Plahotniuc, ca lider al principalului partid de guvernare şi ca lider neoficial al coaliţiei de guvernare. Pentru Vlad Plahotniuc, mai scrie autorul, varianta cea mai bună ar fi ca lumea politică bipolară din Moldova să-l aibă la un pol pe el, iar la celălalt – pe Igor Dodon. Polarizarea societăţii după acest principiu ar însemna reducerea dramatică a şanselor Maiei Sandu, ale lui Andrei Năstase şi ale lui Renato Usatâi, crede Volnițchi.

„Igor Dodon, un președinte care nu recunoaște independența propriului stat”, este titlul unui editorial de pe Deschide.md, semnat de Iulian Chifu. Autorul susține că revenirea la teme atât de complexe și de sensibile pentru societate, precum identitatea, istoria, limba, nu fac altceva decât să îl scoată pe Igor Dodon din siajul președintelui Republicii Moldova și să-l facă, cel mult, președintele partidului său sau strict al alegătorilor săi. O altă utopie a fost spulberată cu ocazia înscăunării sale și a vizitei lui Dmitri Rogozin la Chișinău, constată editorialistul. Astfel, continuă el, ideea vițelului blând care suge la două vaci a fost definitiv compromisă și eliminată din iluziile și idealismul lui Dodon. Rogozin a spus fără nici un echivoc că bunele relații cu Rusia, clamate de Dodon ca obiectiv al președinției sale, nu se pot realiza decât prin ruperea acordului de Asociere cu UE, deci prin despărțirea de UE și relații reci la Vest.

Ceea ce Rogozin trece sub tăcere, iar Dodon evită să spună este că apropierea de Rusia transformă Republica Moldova într-o enclavă pro-rusă în mijlocul unei mari structuri pro-occidentale, este de părere Iulian Chifu.

Portalul Moldnova.eu publică un interviu cu fostul ministrul al apărării, Anatol Șalaru. Acesta susține că oficiul NATO ce se deschide la Chișinău are sarcina de a furniza consultanță pe domeniul planificării și aplicării programelor de cooperare, va facilita legătura dintre NATO, țările membre NATO si autoritățile moldovenești. În opina sa, Rusia privește deschiderea Oficiului NATO ca o nouă încălcare a teritoriului ei „canonic”, deși știe foarte bine că acest birou civil al NATO nu este o încălcare nici a neutralității Republicii Moldova și nici nu este un act ostil la adresa ei. Astfel de oficii există și la Moscova, Kiev sau Tbilisi. Întrebat despre importanța păstrării statutului de neutralitate al Republicii Moldova, Șalaru a spus că Republica Moldova este neutră doar pe hârtie pentru că încă de la declararea independenței Federația Rusă a încălcat și încalcă cu bună stiință neutralitatea noastră autodeclarată.

Analistul politic Igor Boțan a comentat pentru Noi.md demiterea lui Anatol Şalaru și, constată acesta, este rezultatul unei reglări de conturi, din care fiecare formațiune încearcă să tragă foloase. În opinia sa, desemnarea unui nou ministru al apărării de către liberali va fi anevoioasă, iar în consecință soluția ar putea fi găsită de premier și președinte. Igor Boțan crede că cel mai probabil vom asista la un spectacol de poziționări ale partidelor, iar în acest scandal ar putea fi atrasă și Curtea Constituțională. În opinia analistului politic, este puțin probabil ca noul ministru al apărării să fie propus de socialiști, întrucât asta ar însemna participarea lor la guvernare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG