Linkuri accesibilitate

„Foști comuniști, nu știu limba română și vor să rupă Acordul de Asociere cu UE” (Moldnova.eu)


„PD nu a câștigat puterea prin alegeri, ci prin manevre de culise, prin cooptare de traseiști și carieriști” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Şeful statului Igor Dodon a fost luni seară invitatul Lorenei Bogza de la ProTV Chişinău, iar o serie de declaraţii pe care le-a făcut în emisiune sunt citate pe larg în presă. Agenţia IPN scrie despre promisiunea acestuia că până la revelion va retrage cuplului Băsescu cetăţenia Republicii Moldova şi-l va demite pe Anatol Șalarul din funcţia de ministru al apărării. „Voi vedea mâine cine va fi primul, Băsescu sau Şalaru”, a declarat şeful statului. El a declarat că fostului preşedinte al României şi soţiei sale le-a fost acordată ilegal cetăţenia Republicii Moldova: „Au existat avize negative de la majoritatea instituţiilor. Până la Anul Nou acest decret va fi anulat”, a spus Dodon. La fel, el i-a mulţumit preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, pentru demersul înaintat instituţiei prezidenţiale privind demiterea lui Anatol Şalaru din funcția de ministru al apărării. „Îi mulţumesc domnului Ghimpu pentru o aşa ocazie. Îl încurajez pe domnul Ghimpu să semneze demersuri de demisii pentru mai mulţi miniştri din acest partid, fiindcă mai mulţi au acolo probleme. Eu îi promit domnului Ghimpu că toţi miniștrii a doua zi vor fi eliberaţi din funcţie”, a spus şeful statului. Igor Dodon a mai declarat că nu va renunţa la glotonimul „limba moldovenească” şi că la Preşedinţie nu vor fi arborate alte drapele decât cel al Republicii Moldova. Presa a scris că printre primele acţiuni ale lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte a fost că de pe sediul Președinției a fost scos drapelul Uniunii Europene, iar pe site-ul instituției noțiunea de limbă romană - a fost înlocuită cu cea de limbă moldovenească.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Moldnova.eu portretizează consilierii noului preşedinte: „foști comuniști, nu știu limba română și vor să rupă Acordul de Asociere cu UE”. Dodon a adunat în aparatul prezidențial avocați, doctori în filozofie, politicieni cu experiență, dar majoritatea dintre ei sunt foști funcționari din perioada guvernării comuniste, precizează publicaţia. Un exemplu este cel al lui Ion Ceban, care va fi purtătorul de cuvânt și consilierul în domeniul politic al şefului statului. Consilierul despre care jurnaliştii precizează că nu vorbește limba română este Vasilii Șova, consilierul în domeniul reintegrării, fost viceministru al Afacerilor Externe între anii 1995-1998 și mai apoi ministru al Reintegrării în perioada guvernării comuniste (2002-2009). Consilierul identificat de publicaţie ca cel “care își dorește denunțarea Acordului de Asociere cu UE” este Andrei Neguța, care îl va consilia pe Dodon în domeniul politicii externe. Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador la Moscova în anul 2012, după ce a declarat într-un interviu pentru agenția TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune. Acesta este unul din autorii proiectului de lege privind denunțarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, înregistrat în anul 2014 și aflat în examinare.

Nicolae Negru îşi împărtăşeşte într-un editorial din „Ziarul Naţional” impresiile de după congresul de sâmbătă al Partidului Democrat: semiadevăruri, triumfalism, laudă de sine, amestecate cu probleme identificate corect și obiective concrete. „PD nu a câștigat puterea prin alegeri, ci prin manevre de culise, prin cooptare de traseiști și carieriști”, scrie Negru. „Cum poți să te lauzi cu depășirea unei crize pe care tu însuți ai provocat-o?”, se întreabă el în continuare. Negru mai scrie că dacă Procuratura Generală, CNA își făceau datoria, nu se ajungea la furtul miliardului, procesul devalizării BEM putea fi stopat de la început, aşa că autorului i se pare ciudat că formațiunea, după ce a participat la guvernare, fiind responsabilă, cel puțin parțial pentru furtul și dezastrul din sistemul bancar, pentru concesionarea dubioasă a Aeroportului Chișinău, pentru politizarea excesivă a instituțiilor statului, nu își face mea culpa, ci afișază o inocență șireată și vine să promită fericire generală și un nou viitor luminous. Concluzia de bază a lui Negru e că „Plahotniuc a hotărât să iasă din umbră, pentru a demonstra că nu este un „schelet în dulapul” PD, ci „motorul”, „locomotiva” adevărată a acestei formațiuni. Un rezultat bun al PD în alegerile parlamentare din 2018 îi poate asigura funcția de premier. Până atunci, formațiunea lui Plahotniuc trebuie să realizeze tot ceea ce nu a realizat Alianța pentru Integrare Europeană. Etapa Lupu, adică a mimării reformelor, s-a încheiat și începe, de voie, de nevoie, etapa Plahotniuc, a reformelor adecvate. Lui Dodon i se rezervă rolul de câine care latră la „caravana europeană” condusă de „coordonatorul executiv”. Scoaterea drapelului UE de la Președinție e primul său „lătrat”. Cu cât câinele latră mai mult, cu atât mai calm, mai impresionant pare pasul caravanei.

Report.md trece în revistă faptul că Victor Ponta a fost decorat la Chișinăul cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” la congresul Partidului Democrat, a cărui conducere a fost preluată azi de controversatul oligarh, Vlad Plahotniuc. „Decretul pentru oferirea acestei distincţii a fost semnat de către fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, săptămâna trecută, și-a cerut scuze public de la Vlad Plahotniuc că nu l-a confirmat în ianuarie 2016, în funcția de prim-ministru”, precizează report.md. Premierul moldovean Pavel Filip a fost cel care i-a înmânat Ordinul Republicii lui Victor Ponta, nu înainte să-l laude pe acesta pentru tot ce a făcut în relaţiile dintre cele două state. „Mă bucur că lucrurile bune au ajuns la oamenii din Republica Moldova. În anii următori veţi avea la Bucureşti oameni care vă sunt alături şi la bine, şi la rău”, a declarant la rându-i Ponta. Congresul PDM l-a ales pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc în funcția de președinte al formațiunii în locul lui Marian Lupu, care a renunțat la funcție de bună voie, iar premierul Pavel Filip a preluat de la Plahotniuc funcția partinică de prim-vicepreședinte al PDM.

XS
SM
MD
LG