Linkuri accesibilitate

„Prietenii nu-și duc prietenii în fața Consiliului de Securitate”


Ședința guvernului israelian, Ierusalim
Ședința guvernului israelian, Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu acuză Statele Unite că au permis adoptarea unei rezoluții critice la Națiunile Unite.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a convocat pe ambasadorul american pentru a protesta împotriva faptului că în Consiliul de Securitate ONU, Statele Unite s-au abținut, permițând astfel vineri, adoptarea unei rezoluții care condamnă politica de colonizare a teritoriilor palestiniene din Cisiordania și estul Ierusalimului.

Netanyahu a calificat rezoluția drept rușinoasă, iar duminică, la ședina de guvern, care era televizată, a declarat în engleză „prietenii nu-și duc prietenii în fața Consiliul de Securitate” – un reproș adresat președintelui american Barack Obama. Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump a criticat și el poziția americană la ONU și a promis că lucrurile se „vor schimba radical” odată cu venirea sa la Casa Albă. Inaugurarea are loc pe 20 ianuarie.

Netanyahu s-a declarat convins că textul rezoluție a fost discutat cu administrația americană, fapt respins de Washington. Relațiile premierului israelian cu președintele Obama au fost tensionate și complicate în ultimii ani, iar presa speculează că președintele american ar fi făcut acest pas chiar mai devreme, dar a vrut să protejeze șansele la președinție ale fostei secretare de stat, Hillary Clinton în timpul campaniei electorale americane.

Este prima rezoluție din 1979 care condamnă politica de colonizare a Israelului, notează BBC. În text se arată că este vorba de o încălcare flagrantă a legislației internaționale, care blochează soluționarea crizei palestiniene prin crearea a două state.

Ministerul israelian de externe i-a convocat duminică pe ambasadorii din Israel ai țărilor din Consiliul de Securitate ONU, care au votat o rezoluție de condamnare a așezărilor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate. Potrivit unui purtător de cuvînt al Ministerului, toți ambasadorii, cu excepția celui american, au fost convocați pentru întîlniri individuale. Premierul israelian Biniamin Netanyahu a afirmat sâmbătă seara că a ordonat Ministerului israelian de externe să reevalueze relațiile țării sale cu instituțiile ONU.

În teritoriile palestiniene sunt circa 140 de așezări evreiești cu peste 500 de mii de locuitori, care au fost construite treptat, în Cisiordania și estul Ierusalimului, zone pe care palestinienii le revendică pentru viitorul lor stat.

XS
SM
MD
LG