Linkuri accesibilitate

Aplauze și proteste la învestirea noului președinte, Igor Dodon...


Igor Dodon a fost învestit în funcția de președinte al Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Igor Dodon a fost învestit în funcția de președinte al Republicii Moldova

...care promite să „întindă poduri atât spre est cât și spre vest”

Înainte să depună jurământul ca președinte, Igor Dodon s-a adresat celor câteva sute de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor care s-au adunat în fața Palatului Republicii. „Eu nu voi uita ceea ce am promis cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Dodon, angajându-se, totodată, „să facă ordine în țară și să asigure statalitatea, neutralitatea și identitatea moldovenească.”

Igor Dodon a promis din nou că „va fi președintele tuturor” și i-a îndemnat pe cei care nu l-au votat „să coboare de pe baricade”. Pentru a asigura un viitor Republicii Moldova, „ambițiile personale și geopolitice trebuie lăsate la o parte”, a mai zis Dodon.

Mulțimea a urmărit din stradă ceremonia de învestire și a salutat zgomotos momentul depunerii jurământului și discursul ce a urmat. Cu toate că a accentuat nevoia apropierii de Federația Rusă din perspectiva unor avantaje economice și sociale, Igor Dodon a zis că ,,va întinde poduri atât spre est, cât și spre vest”.

Mulți din cei cu care am stat de vorbă consideră că fiind ales prin vot direct, noul președinte al Republicii Moldova îi va asculta cu mai multă atenție.

„Va fi un președinte puternic”, mi-a spus o pensionară, în opinia căreia, trebuie să mai existe și unitate între cetățeni, altfel „Dodon, de unul singur, n-o să reușească”.

„Este președintele dorit de popor. Îl îndemn să facă tot ceea ce a promis și cred că va izbuti”, mi-a spus un alt susținător din mulțime.

După învestire, Igor Dodon a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, acolo unde, pe lângă simpatizanții săi, îl așteptau și câteva zeci de persoane, contestatari ai victorie sale.

Acțiunea de protest a fost organizată de mișcarea unionistă „Tinerii Moldovei”, cărora li s-au alăturat și simpli cetățeni.

Iată ce mi-au spus câțiva dintre protestatari:

„Nu vom accepta ca el să fie președintele nostru. Dacă va fi nevoie, vom protesta în continuare.”

Europa Liberă: Igor Dodon a spus totuși în discursul său că va “întinde poduri spre este, dar și spre vest”.

„Ceea ce spune el este una, dar faptele lui arată altceva.”

„N-am o haină neagră, dar m-aș fi îmbrăcat. E o rușine mare ce s-a întâmplat la noi, cu minciuni și fraude a devenit președinte. Este un om care nu ne apără interesele noastre, ne duce spre Siberia.”

Ceremonia de depunere a jurământului a lui Igor Dodon a fost boicotată de Partidul Comuniștilor, deputații Partidului Popular European, cei din Partidul Liberal și deputații liberal-democrați.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG