Linkuri accesibilitate

ACTUALIZARE: Cancelara Germaniei, Angela Merkel avertizează că „pericolul terorist ” nu a dispărut


Cancelara Angela Merkel, ministrul justiției Heiko Maas și ministrul de interne Thomas de Maiziere, Berlin, 22 decembrie 2016
Cancelara Angela Merkel, ministrul justiției Heiko Maas și ministrul de interne Thomas de Maiziere, Berlin, 22 decembrie 2016

Vineri în zori, prezumtivul terorist de la Berlin,Anis Amri, a fost împuşcat la Milano

Amenințarea teroristă rămâne prezentă în Germania, chiar dacă autorul atacului comis la un târg de Crăciun din Berlin a fost ucis, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Șefa guvernului german a promis că situația va fi examinată cu atenție și a vorbit, fără a intra în detalii, despre posibile schimbări „legale sau politice”. Merkel a reafirmat, cu această ocazie, că trebuie accelerată expulzarea din Germania a migranților cărora li s-a respins cererea de azil.

Italia, Milano, 23 decembrie, după uciderea tunisianului Anis Amri
Italia, Milano, 23 decembrie, după uciderea tunisianului Anis Amri

Prezumtivul terorist, Anis Amri, care a săvîrşit luni seara un atentat asupra Tîrgului de Crăciun din centrul Berlinului de Vest, în imediata apropiere a bisericii simbol Gedächtniskirche, a fost împuşcat la Milano.

Ştirea răspîndită azi dimineaţa, în jurul orei 10 şi 20, a fost confirmată de ministrul italian de interne, Minniti. Într-o conferinţă de presă, acesta a precizat că Amri a fost oprit noaptea, în jurul orei 3, de o patrulă de poliţie care făcea un simplu control de rutină în apropierea gării. Poliţiştii i-au cerut lui Amri documentele de identitate, acesta a deschis focul. În cursul unui schimb de focuri, unul dintre poliţişti a fost rănit, iar Amri împuşcat mortal.

Autorităţle italiene au confirmat că amprentele celui împuşcat sînt identice cu cele ale lui Amri, în vîrstă de 24 de ani. (Amprentele lui Amri au fost descoperite şi pe cabina camionului care a intrat în mulţimea care vizita Tîrgul de Crăciun din Berlin.) Totodată, s-a precizat că în bagajul atentatorului s-a găsit un bilet de tren din care rezultă că probabil a intrat în Italia via Franţa.

Unitatea anti-teroristă a poliţiei de stat din Italia a dat publicităţii o declaraţie citată de Deutschlandfunk, în care se precizează că Amri a călătorit la Milano cu trenul din Franţa, via Torino.

Se ştie că tunisianul a stat în Italia, unde cererea de azil i-a fost respinsă şi unde fusese condamnat. După eliberarea din detenţie s-a dus în Germania, unde şi-a schimbat identitatea şi a cerut azil politic, susţinînd că este din Egipt. Autorităţile şi-au dat seama că declaraţiile sale sînt false şi i-au respins, de asemenea, cererea de azil. Deoarece Tunisia a refuzat să coopereze cu autorităţile germane, Amri nu a putut fi expulzat în această ţară. Identitatea sa a fost confirmată de către autorităţile tunisiene abia după săvîrşirea atentatului din Berlin.

Imagini video cu prezumtivul autor al atentatului de la Berlin
Imagini video cu prezumtivul autor al atentatului de la Berlin

Pe de altă parte, autorităţile germane au confirmat că Amri a fost supravegheat, din cauza unor legături cu reţele islamiste radicale. Filajul serviciilor din Berlin a încetat în septembrie. De atunci pînă-n decembrie nu se mai ştia nimic despre Amri.

Postul de radioteleviziune Berlin-Brandenburg (RBB) a dat publicităţii în cursul dimineţii două fotografii dintr-o cameră video de supraveghere pe care poate fi văzut Amri atît înaintea atentatului, cît şi după atentat. Fotografiile au fost făcute în apropierea unei moschee din cartierul berlinez Moabit, cunoscută ca un loc de întîlnire a unor islamişti radicali.

Imagine din Piața Breitscheid, locul atentatului de la Berlin (Foto: William Totok/Irina Macovei)
Imagine din Piața Breitscheid, locul atentatului de la Berlin (Foto: William Totok/Irina Macovei)

Într-o declaraţie a poliţiei berlineze, difuzată de postul naţional de radio Deutschlandfunk, după ora 13, s-a precizat că persoana care poate fi văzută pe aceste fotografii nu este tunisianul Amri. Totodată, poliţia a ţinut să precizeze că Amri nu a mai fost în moscheea din Moabit după săvîrşirea atentatului, din 19 decembrie, în cursul căruia au fost ucise 12 persoane, iar aproape 50 au fost rănite.

În Germania continuă dezbaterea privind politica de siguranţă. Vicepreşedintele social-demoraţilor, Ralf Stegner, a cerut aplicarea strictă a legislaţiei în cazul unor persoane considerate periculoase. Într-un interviu (DLF), el s-a referit la criza de personal calificat pentru filaj din cadrul serviciilor şi poliţiei. În acelaşi timp, el a mai precizat, persoanele periculoase cărora li s-a respins cererea de azil trebuie reţinute pînă-n momentul expulzării.

O expulzare consecventă a persoanelor care-şi ascund identitatea reală a cerut vicepreşedintele Uniunii Creştin-Democrate, Strobl. Preşedinta grupului parlamentar ecologist, Göring-Eckardt, a declarat televiziunii publice ZDF, că guvernul ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de Tunisia. Ea a avut în vedere cooperarea deficitară în ceea ce priveşte cazul Amri. Pe de altă parte, ea s-a opus calificării Tunisiei ca o ţară sigură. Acest statut ar permite autorităţilor să respingă automat cererile de azil politic ale unor tunisieni, deşi se ştie că în această ţară sînt prigoniţi nu numai opozanţii regimului, ci şi minorităţile sexuale.

După ce în cursul nopţii au fost arestaţi la Duisburg doi kosovari, care au pregătit un atentat asupra unui centru comercial din Oberhausen, autorităţile landului federal Renania de Nord-Vestfalia au precizat că nu există nicio legătură între atentatorul berlinez şi cele două persoane în vîrstă de 28, respectiv 31 de ani.

La Berlin cele peste 60 de Tîrguri de Crăciun funcţionează, inclusiv cel din Piaţa Breitscheid, unde a avut loc atentatul. Acolo au fost depuse lumînări, mesaje şi flori.La Poarta Brandenburg s-a desfăşurat în cursul după amiezii un concert comemorativ dedicat victimelor atacului terorist.

XS
SM
MD
LG